Hírek a Városházáról

Szűcs Dániel polgármester és Patkós Éva alpolgármester sajtótájékoztatót tartott november 14-én a legutóbbi két testületi ülés legfontosabb döntéseiről és más aktualitásokról.

Kevés lakos szólalt fel a
közmeghallgatáson

Mezőtúr Város Önkormányzatának képviselő-testülete október 26-án tartotta rendes nyilvános ülését, ami az utóbbi időszak fejlesztési híreinek ismertetésével és közmeghallgatással kezdődött a Városháza dísztermében. Ez a lehetőség most sem volt népszerű a lakosok körében, noha olyan alkalom ritkán adódik, hogy egy adott észrevételt, panaszt, meglátást meghallgathat és megválaszolhat egy időben és helyen a polgármester, alpolgármester, jegyző, aljegyző és a teljes képviselő-testület. Reméljük, a következő közmeghallgatáson vagy lakossági fórumon több mezőtúri hallatja a hangját és mondja el véleményét a város ügyeit illetően.

Nem kifizetődő szemetelni

Módosították a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek megszegésének következményeiről szóló rendeletet. Ez az utóbbi években többször igazítva lett, főként a belterületi és külterületi illegális szemétlerakások miatt. A mostani változás szerint annak az „ajtaján”, aki többszöri felszólítás ellenére sem fizette be a büntetést, nem a NAV, hanem egy önálló bírósági végrehajtó fog ezen túl „kopogtatni”.

Még több rossz hír
a nem jogszabálykövetőknek

Módosították a közterületi térfigyelő rendszerről szóló önkormányzati rendeletet. Ezt a kamerarendszer bővítése miatt kellett megtenni, mivel több új helyszínre szereltek fel a közelmúltban kamerákat. A cél egyrészt a bűncselekmények, szabályszegések megelőzése, másrészt a rendőrséggel együttműködve az eredményes felderítés.

Tervezőasztalon a strandfürdő fejlesztése

Az elnyert pályázati forrás már az önkormányzat alszámláján várja az összeg felhasználását.  A tervező folyamatosan készíti a kiviteli terveket. A pályázatnak köszönhetően régóta várt fejlesztések valósulhatnak meg. A strand területén a régi 50 méteres medence átalakul: egy 25 m X 22 m vízilabda mérkőzésekre, úszóedzésekre is alkalmas mély vizes medencére és családi medencére osztódik. Utóbbi élményelemekkel bővül, csúszdákkal, vízi játszótérrel. Pontos tájékoztatásra a későbbiekben számíthatunk. Emel-lett a megújuló energiafelhasználása is több területen érvényesülhet a pályázati támogatásnak köszönhetően. Szauna, dézsafürdő ugyancsak szerepel a tervben és további jó hír, hogy az Invictus Úszó és Vízilabda SC is rendelkezik egy fejlesztési keretösszeggel, amiből megvalósítható lehet a kinti úszómedence téliesítése.

Megtervezték a teljes városi közvilágítás LED-es korszerűsítését

A drasztikusan megemelkedett energiaárak sürgetővé tették a város energetikai korszerűsítését. A város „villanyszámlájának” legnagyobb részét a közvilágítás költsége teszi ki, így adódott az elgondolás: ezt kell lecsökkenteni. Hamar látható, ez egy több százmillió forintos beruházás ilyen nagy területen elfekvő város esetében, így komoly döntés előtt áll a képviselő-testület: az önerő felhasználásán túlmenően hitelt vegyen fel a város vagy állapodjon meg a kivitelezővel (aki egyben üzemeltető is lesz) egyéb törlesztési lehetőségekről. Különböző táblázatokat készítenek jelenleg az opciókról a hivatalban dolgozó kollégák, hogy a november végi képviselő-testületi ülésen minél alaposabb és megfontoltabb döntést hozhassanak a városi képviselők a további lépésekről.

Akár 100 új munkahely

A Szolnoki út 77. szám alatt lévő volt Tisza Cipőgyártó Kft. épülete bérleti jogának átruházásáról is döntött a testület, ami egy további kedvező lehetőséget is hozott magával.  Szűcs Dániel polgármester kiemelte, köszöni a Tisza Cipő Zrt. Mezőtúron végzett tevékenységét. Az új bérlő, a 2022. óta a Rév és Társai Kereskedelmi Zrt. tulajdonában lévő VART-Speciál Kft. komoly beruházásokra készül, továbbá elképzelhető, hogy a RÉV csoport másik megvásárolt, 100 főt foglalkoztató budapesti, autóalkatrész gyártással foglalkozó cégének telephelyét a közeljövőben Mezőtúrra helyezi át. Így jelenleg reális esély van rá, hogy minimum 50, de akár 100 fő számára új munkalehetőség nyílik meg a városban.

Új ügyvezető januártól a Mezőtúri Intézményellátó és Ingatlankezelő Kft. élén

Pappné Juhász Emília megbízatása december 31-én lejár, így pályázatot írt ki a képviselő-testület a vezetői pozícióra. Három pályázat érkezett. A november 9-i zárt ülés döntése szerint az eredeti öt éves megbízatás helyett egy évre 2024. január 1-tõl Tóth Gábor látja el az ügyvezetői feladatokat.

Karácsonyi támogatás a rászorulóknak

Idén is folytatják a kezdeményezést, így közel 200 család részesülhet önkormányzati támogatásban a szeretet ünnepét megelőzően. Azok kaphatnak 15 000 Ft értékű élelmiszer vásárlási utalványt, akik például rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek vagy épp alacsony időskori járadékkal rendelkeznek.

Dr. Ecseki Terézia helyettesíti Dr. Czucza Évát

Dr. Czucza Éva hosszas betegsége miatt Dr. Ecseki Teréziával kötött szerzõdést az önkormányzat. Dr. Czucza Évának ezúton is jó egészséget, mihamarabbi felépülést kívántak.

November 16-tól újra nyit a Harmatcsepp (Újlaki) Óvoda

Megérkeztek a szükséges engedélyek, így ismét visszatérhetnek a megszokott, ámbár jelentős felújításon átesett nevelési intézménybe a gyermekek és a pedagógusok. A közbeszerzési kiírásban 4 hónap munkavégzést vállalt a kivitelező, ezt sikeresen teljesítették. Nem fogyott el beruházás közben a pénz… sőt még maradt is! Így többek között a konyha felújítása úgyszintén része lehetett a projektnek. Patkós Éva megköszönte a szülők türelmét és támogatását.  Hozzá-tették, nem állnak itt meg, keresik a pályázati lehetőségeket a többi óvoda renoválására. Kihangsúlyozták, kiemelten fontos, hogy modern, minden igényt kielégítő környezetben játszhassanak, fejlődhessenek a gyermekek.

Kakuk Móni

(2023.11.14-i információk alapján)