Halloween

A halloween ősi kelta hagyományokból kialakult ünnep október 31-e éjszakáján, amit elsősorban az angolszász országokban tartanak. A halloweenhez kapcsolódó szokások eljutottak Magyarországra is, a bulizós és játékos szokásokkal és a világító töklámpás szimbólumával. Annak ellenére, hogy  sokan divatnak, idegennek, olykor visszataszítónak tartják ezeket a szokásokat, egyre nagyobb körben terjed a halloweenezés Magyarországon is.

A Közösségi Ház is megragadja az alkalmat arra, hogy a gyermekeknek egy jó hangulatú délutánt szervezzen a Halloweenhez csatlakozva. Így 2019. október 25-én szellemekkel, töklámpásokkal, denevérekkel, csontvázakkal telt meg a Közösségi Ház nagyterme és aulája.

Az elmúlt évekhez hasonlóan tökfaragásra, kézműveskedésre, jelmezversenyre és mozizásra invitáltuk az érdeklődőket.

Valamivel 16 óra után már megjelentek az első tökfaragók, majd 17órakor elindult a jelmezverseny is. A zsűrinek idén is nehéz dolga volt. Több, mint 20 gyermek mutatta be jelmezét, a felvonulók között szerepelt többek között vámpír, csontváz, éjkirálynő, denevér, szellem. A jelmezes felvonulás után ítészeink az elkészült tökalkotásokat csodálták meg. Ez évben is kihirdetésre került az otthon faragott kategória és természetesen lehetőség volt helyben elkészíteni a lámpásokat. Idén a Közösségi Ház is vásárolt néhány tököt, így ha valakinek a délután folyamán jött volna meg a kedve a faragáshoz, bátran meg is tehette.

Köszönjük a zsűri munkáját! A zsűri elnöke: Patkós Éva, a zsűri tagjai: Pete-Baricz Andrea és Dóczi Norbert voltak.

Az eredmények a következők:

Jelmezverseny:

  1. hely: Soltész Dóra – fordított fejű
  2. hely: Szilágyi Szaniszló – hüllőfogó rém

III. hely: Guth Bianka & Dúzs Boglárka – Addam’s Family

Különdíj: Vida Noémi Éva – denevér cuki lány

Különdíj: Guth Jázmin – szellemlány

 

Otthon faragott tökök:

  1. hely: Nagy Martin, Nagy Kristóf, Nagy Botond – “teknős”
  2. hely: Guth Jázmin, Guth Bianka – “Halloween házikó”

III. hely: Veres Vera – ” Tigris és denvér”

Különdíj: Csoda-Vár Óvoda pillangó csoport – “Pinokkió”

 

Helyben faragott tökök:

  1. hely: Fodor Csaba – “Bagoly”
  2. hely: Néposz Boglárka Viktória – “Szép pofi”

III. hely: Isaszegi Boglárka – “hold, csillag, arc”

Különdíj: Fodor Noel – “tökös sziklakert”

Különdíj: Búsi Gyöngyi – “denevér, ház, kripta”

Rendezvényünk az évek során folyamatosan alakult, igyekszünk kiszolgálni a fellépő igényeket. Ennek szellemében a 2020-as évre már most megfogalmazódott bennünk a gondolat, hogy tökfaragásban meghirdetjük a felnőttek kategóriáját is, hiszen nagy örömünkre a szülők is aktív részesei eseményünknek.

Természetesen a jelmezek és a tökök mellett a programkínálatban szerepelt a kézműveskedés, valamint ingyenes teaház is várta vendégeinket. A délutánt Halloween mozival zártuk, a Szörnyen boldog család című animációs filmet vetítettük le.

Köszönjük, hogy velünk tartottak. Bízunk abban, hogy mindenki jól érezte magát eseményünkön.

 

Bodor Márti