Fejesné Zuppán Ilaés a Búzavirág népdalkör

 Fejesné Zuppán Ilaés a Búzavirág népdalkör

Búza, búza, búzavirág

Engem szól az egész világ

Egész világ rólam beszél

De azt csak elfújja a szél…

 

A közelmúltban felkerestem Fejes Imréné Zuppán Ilát, aki 20 éven át vezette aBúzavirág népdalkört,  arra kértem, hogy idézzük fel a régi szép élményeket,és írásban is örökítsük meg  a kortársak és az utókor tájékoztatására.

Ila 1939-ben született a jól ismert alsórészi Zuppán család negyedik gyermekeként Géza, Ernő, és Eta után, Marika, Erzsike és Zoli előtt. Mindig nagyon szeretett nótázni, énekelni, férje is citerázott, hegedült, harmonikázott családi körben.

Úgy meséli, hogy rokkant nyugdíjasként bekapcsolódott a mozgássérültek helyi csoportjába, és amikor 1994-ben a megyei szervezet nemzetközi kulturális fesztivált hirdetett, a versmondók mellett egy népdalkörrel is jelentkeztek a mezőtúriak nevében. Öt agilis asszony: Fejes Imréné, Ádám Andrásné Erzsike,   Hajdúné Icuka, Szabóné Rózsika, Szűcs Lajosné Bözsike és a gyönyörű hangú Mihály Marika vállalta, hogy két hónap alatt betanulják a Kávási Sanyi bácsi által összeállított népdalcsokrot. Az Ő folyamatos szakmai segítségével, sok-sok lelkes próbával olyan jól sikerült a bemutatkozás, hogy a kategóriájuk győztesei lettek. Ezen felbuzdulva úgy döntöttek, hogy együtt maradnak és folytatják a dalolást. Megalakították a Búzavirág népdalkört, és repertoárjukat céltudatosan túri népdalokkal gazdagították. Alkalmi fellépéseiket örömmel és elismeréssel fogadta a közönség. Előbb csak a városból, a szomszédos Túrkevéről, majd a megye határon túlról is jöttek a felkérések, pld. Körösladányi Napok, Csorvási Népzenei Verseny, Mezőgazdasági Múzeum és így tovább. 2012-ben például Pilisborosjenőn szerepeltek, a mezőtúri Gyalog Magda által szervezett programon. Ila nagy elköteleződéssel vállalta a csoport vezetését, szervezte a fellépéseket. Elegáns, stílusos formaruhát csináltattak a tagdíjból és a támogatásokból, később a nótaestek bevételéből.Minősítő hangversenyekre jelentkeztek, ahol a szakmai zsűri évről évre  arany fokozattal díjazta munkájukat. Hatvanöt oklevél (elismerő oklevél, nívódíj, Arany Páva díjak) tanúsítja a változó létszámú művészeti csoport sikerét. 2002 szeptember 14-én került sor a Jurta teremben az első nagyszabású nóta műsorra, ahol a népdalkör műsora mellett,  Ila, Major Misi és Petróczki  Csaba szóló énekesként szórakoztatta a publikumot. A zenét Marosi István tanár úr szolgáltatta. Egyértelmű volt a siker! 2004. március 21-én már a Városi Színházteremben rendezett teltházas előadáson mulatott a közönség a nagysikerű nótaesten, ahol Berec Zsolti és Tóth Pisti zenéltek. Az „esztrád műsorokban” régi táncdalok, slágerek, és sok szép magyar nóta, vérpezsdítő cigánydalok hangzottak el Fejes Imréné, Bíró Bálintné, Agárdi Jánosné Szokolainé Kicsi szólisták és vendégelőadók megszólaltatásában a Búzavirág népdalkör közreműködésével és rendezésében, szinte minden évben, összesen közel tíz alkalommal. Bátor vállalkozás volt, óriási közönség sikerrel. Néhányszor műsorközlőként személyesen is részese voltam a jó hangulatú vigadozásoknak.Sajnos, szinte minden csoport életében –  mondhatni törvényszerűen – időnként bekövetkeznek hullámvölgyek. A Búzavirágok életében is történtek változások, ebből a közösségből vált ki és indult el saját útjána napjainkban is virágzó Vadvirág Népdalkör. Fejes Imréné 2015-ben egészségügyi problémái miatt visszavonult. A kör vezetését Balázs Béláné Piroskára bízta.

Ezzel az írással szeretném köszönetünket kifejezni a húsz évig működő Búzavirág kör mindenkori tagjainak és vezetőiknek a mezőtúri népdalokat éltető, sikeres  tevékenységükért.

Berczeliné Boldog Mária                                                       Bordács László