Egyiptomban járt a Szivárvány Citerazenekar

A nemzeti ünnepünk tiszteletére rendezett diplomáciai rendezvényen a mezőtúri Szivárvány Citerazenekar képviselte hazánkat október 23-án Kairóban. E rangos eseményen az együttes lehetőséget kapott a magyar citeramuzsika népszerűsítésére az európai országok után Egyiptomban is.

Az ünnepi program a Szivárvány Citerazenekar által előadott egyiptomi és magyar himnusszal vette kezdetét, majd Dr. Kveck Péter magyar nagykövet mondta el köszöntőjét és megemlékező beszédét.

Ezt követte citerásaink közel 60 perces koncertje, melyen a résztvevők megismerkedhettek a magyar népzenei kultúra legszebb dallamaival. A fogadáson közel 400 vendég vett részt, közöttük az Egyiptomban akkreditált diplomáciai testületek vezető diplomatái és Egyiptom vezető üzletemberei.

Csider István zenekarvezető, a Mezőtúri Szivárvány Népzenei Egyesület titkára kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy feledhetetlen élmény volt részt venni az egyiptomi eseményen, élvezni az ott élő emberek vendégszeretetét.  Kiemelte továbbá, hogy jó érzés volt azt is látni, hogy amit tőlük kaptak a magyar népzenéből, az megérintette az egyiptomiakat, szerették a Szivárvány zenéjét.
A Citerazenekar szeretne köszönetet mondani mindazoknak, akiknek az összefogásával sikerült megvalósítani egyiptomi kiutazásukat. A repülőjegy megvásárlása az egyesület pénzeszközeiből, a zenekari tagok magán forrásaiból, Mezőtúr Város Önkormányzatának köszönhetően, valamint azoknak a magánszemélyeknek, gazdálkodó szervezeteknek a támogatásával vált lehetővé, akik fontosnak érezték a túri citeramuzsika megismertetését ebben az egzotikus országban is.

Támogatók:

Mezőtúr Város Önkormányzata,

Magánszemélyek:
Dobos Imre és felesége
Szentesi Zsolt,
Patkós Sándor és felesége,
Fűzfa Noémi,
a Népi Díszítőművészeti Szakkör tagjai,

Gazdálkodó szervezetek:

Városháza Gyógyszertár Kft.,
Baracsi-Paletta Kft.,
Agrohíd Kft.,
Rédei-Fém Kft.,
Dr. Vizdákné és Társa Bt.,
Ledfak Kft.,
Mentész Zrt.,
Túr-Agro Kft.

Forrás: Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat
Veres Nikoletta