COVID Szigorító intézkedésekről gyermekfelügyeletről és étkeztetésről

Tisztelt Mezőtúriak! 

A vírusmutációk terjedése miatt további szigorításokról kellett döntenie a Kormánynak az Operatív Törzs javaslata alapján. A megjelent Kormányrendelet (104/2021. III.5.) tartalmazza a védelmi intézkedéseket. A meghozott döntésekről tájékoztatom Önöket.

 • Az óvodákban március 8. és április 7. között a rendkívüli szünetet, az általános iskolákban tantermen kívüli, digitális oktatást rendeltek el. A rendelkezés (111/2021. III.6.) alapján a gyermekfelügyeletről az intézmények gondoskodnak.

  Mezőtúr vonatkozásában az ügyelethez és a gyermekétkeztetéshez az alábbi kiegészítő tájékoztatást nyújtom Önöknek:

 • Március 8-tól az önkormányzati fenntartású óvodák közül a központi Csoda-vár Óvoda tart ügyeletet minden hétköznap 06.00 – 17.30 óra között.
  Kérem a szülőket, hogy az óvodákba és az iskolákba csak a legszükségesebb esetben vigyék a gyermeket, illetve ha az Önök esetében az alábbi tényezők mindegyike egyszerre fennáll:
  – a gyermek egészséges
  – mindkét szülő dolgozik
  – semmilyen módon nem tudják megoldani az otthoni felügyeletet
 • Önkormányzati gyermekétkeztetés vonatkozásában azon óvodás gyermekek számára, akik napközben az intézményben tartózkodnak, biztosítjuk az étkezést (napi háromszor)
  – azon általános iskolás gyermekek számára, akik napközben az intézményben tartózkodnak, biztosítjuk az étkezést
  – azon óvodás és iskolás gyermekek számára, akik napközben nem tartózkodnak az intézményben, egyszeri étkezést (ebéd) igényelhetnek

A Kormányrendelet további szigorító intézkedéseiről:

 • A települések belterületén, utcán, közterületeken kötelező maszkot viselni 2021. március 8. és március 22. napja között, kivéve a hatodik életévüket be nem töltött gyermekeket, és az értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal, illetve autizmus spektrumzavarral élő személyeket.
 • Közterületen, illetve nyilvános helyen mindenki köteles más emberrel a szociális érintkezést – a közös háztartásban élők kivételével – a lehető legszűkebb személyi körre korlátozni, és a másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter távolságot tartani.
 • A külterületen, illetve a települések belterületén található parkok, arborétumok és erdők nyitva maradnak, azok látogathatóak.
 • Az egyéni szabadidős sporttevékenység külterületen, valamint a települések belterületén – lehetőség szerint a zöldterületeken – egyedül vagy ugyanazon háztartásban élőkkel közösen folytatható, azzal, hogy másoktól legalább 1,5 méter távolságot kell tartani.
 • A vendéglátóhelyek az eddigiek szerint működnek, elvitelre és házhozszállításra van továbbra is lehetőség.
 • Az üzletek és egyes szolgáltatások március 8-tól március 22-ig két hétre bezárnak, ez alól kivétel az élelmiszerbolt, a piac, a patika, a drogéria, a benzinkút, dohánybolt, de nyitva maradhatnak többek között az állateledelt, takarmányt forgalmazó üzletek, a mezőgazdasági üzletek, kertészeti árudák, építőanyagot és eszközöket árusító üzletek, a bankok és a posták is.
 • A Kormány a már létező, szállodákra és vendéglátóiparra vonatkozó bértámogatást és adókedvezményeket kiterjesztik mindazokra a szektorokra, amelyeknek most be kell zárnia.

Kérem, hogy a digitális oktatásban résztvevők éljenek a március hónapra vonatkozó ingyenes internet szolgáltatási lehetőséggel. A részletekről érdeklődjenek a szolgáltatóiknál.

A fenti, március 08-tól életbe lépő intézkedésekről bővebben a www.mezotur.hu oldalon tájékozódhatnak.

Magyar Közlöny 2021. évi 38. szám

Magyar Közlöny 2021. évi 37. szám

Magyar Közlöny 2021. évi 36. szám

Ezúton is megköszönöm minden mezőtúri polgár eddig tanúsított felelősségteljes, fegyelmezett hozzáállását.

Kérem Önöket, hogy mindannyiunk egészségének megőrzése érdekében a továbbiakban is vigyázzunk magunkra, vigyázzunk egymásra!

                                                                                    Herczeg Zsolt

polgármester