Boldog 90. születésnapot Kozák Dezsőné Lapis Eszter!

Míg Budapesten Kosztolányi Dezső épp az Esti Kornél történetét vetette papírra dolgozószobája rejtekében, Túrkevén felsírt egy újszülött kislány, aki az Eszter nevet kapta meg. Az Eszter jelentése csillag. A csillagok lehetnek az eltévedt tengerészek vezetői, útmutató térképek… mint bölcs tanítók a bizonytalan diákok előtt. A csillagok okok adhatnak arra, hogy felemeljük a tekintetünket, amikor sötétség honol és mindeközben érezzük, milyen aprók, mégis egyediek és megismételhetetlenek vagyunk a végtelen univerzumban. Épp úgy, ahogy a jó pedagógus teszi ezt tanítványaival.

Esztike néni gyermekkorában kíváncsi és szorgalmas diák volt. Bátyja, Dr. Lapis Károly nem csak példaképe, de mecénása is volt, hiszen taníttatását havonta 50 Ft-tal támogatta. 1950-ben sikeres érettségi vizsgát tett Szarvason, majd Szép Erzsébet (K. Nagy Istvánné) ösztönzésére a Szarvasi Állami Tanítóképzőbe iratkozott be. Gyakorlatát a Mezőtúr Túlakörösi Általános Iskolában töltötte. A tanyák lakói szlovák (tót) nemzetiségű, becsületes emberek voltak, gyermekeik is tisztelettudóak. A hozzávetőlegesen tizenöt tanyai, külterületi iskola igazgatója Pető Sándor volt. Az osztatlan 1-4 osztályba, melyben először tanított, negyvennyolc gyermek járt. A következő évben a felső tagozatosokat tanította. A harmadik évben Szárazlaposra helyezték át 1-4 osztályba, Vágó Róza, igazgatónő mellé. 1954-ben férjhez ment Kozák Dezsőhöz, ezért áthelyezték városába Mezőtúrra, a Rákóczi úti Általános Iskola igazgatósága alá tartozó Fóti úti iskolába. Igazgatójuk Molnár Sándor volt. 1957-ben gyermeket várt. Akkoriban még nem voltak kedvezmények a kisgyermekes édesanyáknak. Három hónap után vissza kellett mennie tanítani, így, hogy a kislányát, Évikét napközben táplálni tudja, az igazgató, Czakó Jenő áthelyezte a Szabadság téri iskolába, ami a házukhoz közel volt. Munkássága utolsó évtizedében napközis nevelőként dolgozott. Összesen 39 évig tanított Mezőtúron. Ennek kapcsán Esztike néni mosolyogva megjegyezte, így vált valóra Édesanyja vágya, aki tanítónő szeretett volna lenni.

Férje, Dezső villanyszerelő, vasesztergályos, mérlegkészítő volt, 20 évig a Mezőtúri Fazekas Népművészeti Háziipari Szövet-kezet villanykemencéinek a karbantartója. 2017-ben hunyt el. Két lányuk született, Kozák Éva és Kozák Edit. Éva a Fazekas Népművészet Mestere, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) köztestületi tagja és Gerjen Község Díszpolgára. Edit Sopronban tanult, jelenleg Vas megyében lakik. Sok örömet szerez számára a négy unoka, és a hat dédunoka. Testvére, Dr. Lapis Károly Professzor Emeritus Mezőtúr Város Díszpolgára, aki jelentősen hozzájárult a Semmelweis Egyetem nemzetközi hírnevéhez. Budapesten él, jelenleg 97 éves.

Esztike néni a Tolna megyei Gerjenben él szerető családja körében. Mezőtúron május 27-én gyűltek össze a kedves családtagok az ünnepélyes köszöntésére. Isten éltesse 90. születésnapja alkalmából, egészségben, szeretetben!

Kakuk Móni