Balogh János-díjban részesült Dr. Krizsán Józsefné

A túrkevei Városháza dísztermében február 18-án tartották meg a Balogh János XIX. Nagykunsági, Nagy-Sárréti Tájökológiai Konferenciát, melynek során a változatos programokon belül átadták a Balogh János-díjat. A szakmai konferencián beszédet mondott Pap István Tibor, Mezőhegyes város polgármestere, Szűcs Dániel, Mezőtúr város polgármestere, Tóth Lajos Püspökladány város polgármestere és nem utolsó sorban Sallai Róbert Benedek, Túrkeve város polgármestere, emellett a programot óvodások, iskolások műsorai is színesítették.

A délelőttöt közösen szervezte meg az Alföldkutatásért Alapítvány, Túrkeve Város Önkormányzata, a Túrkevéért Alapítvány és a Túrkevei Petőfi Sándor Általános Iskola. Az alapítvány által meghirdetett képzőművészeti és rajz pályázatra idén is több mezőtúri tanuló jelentkezett, díjazásban részesült Vajjon Lara és Major Regina.

A Balogh János-díjat dr. Krizsán Józsefné vehette át, aki a díj alapítóinak indoklása szerint aktív részese, segítője dr. Balogh János szellemi hagyatéka ápolásának, közkinccsé tételének a mai napig.

Ön is tudta?

Balogh János Kossuth- és Széchenyi-díjas zoológus, ökológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja 1971-ben, az elsők közt mutatott rá a felmelegedés veszélyére. 1943-ban jelent meg első tudományos kötete, melyet számos követett. Több rádióműsor és ismeretterjesztő film megalkotója. Túrkevétől Óceániáig címmel írta meg részletes önéletrajzát. 2002. augusztus 15-én hunyt el. Sírja Túrkeve-Ecsegpusztán a Hortobágy-Berettyó töltésének tövében található, síremlékét Györfi Sándor szobrászművész faragta egy máramarosi sziklából.

Dr. Krizsán Józsefné a Kaán Károly Országos Természet és Környezetismereti Versenyért Alapítvány alapító elnöke, a Körös-völgyi Természetvédelmi Egyesület elnöke, a Mezőtúri Polgármesteri Hivatal Művelődési Oktatási és Sport Osztályának volt vezető főtanácsosa. Példaértékű pedagógusi pályafutása, valamint a fiatalok természettel kapcsolatos ismereteinek elmélyítését szolgáló szervezőtevékenysége elismeréseként 2021-ben Magyar Ezüst Érdemkereszttel tüntették ki, amit Dr. Nagy István agrárminisztertől vehetett át.

Piroska ötletei nyomán számos mellszobor, tábla, és szobor készült alkotókról, tudósokról, amik Mezőtúr több pontján megtekinthetőek. Példának okáért 2010-ben Fejes Imre, mezőtúri nótaszerző, zenetanár domborműve és hozzá kapcsolódó tábla került kihelyezésre a Kiss János úti Mesekert Óvodában, de említhetjük itt Homoki Nagy István, Benkő Gyula domborműves tábláját is és nem utolsó sorban Kaán Károly mellszobrát is.

Kitüntetéséhez szívből gratulálunk!

Kakuk Móni
Fotó: Szőke Levente