Az Év Agrárembere verseny döntősei között Nagypál Zsolt, a MENTÉSZ Zrt. vezérigazgatója

Az Év Agrárembere verseny döntősei között Nagypál Zsolt, a MENTÉSZ Zrt. vezérigazgatója

 

Tavaly választották meg az Év vállalkozójának, s az idei év is sikeresen indult számára, hiszen felterjesztették az Év Agrárembere verseny döntősei közé, szántóföldi növénytermesztés kategóriában. Ismerjék meg Önök is Nagypál Zsoltot.

 

  • Kérem, mondjon magáról néhány szót.

 

Nagypál Zsolt: – A Szolnoki Főiskolán végeztem külkereskedelmi közgazdászként, majd a Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetemen szereztem másoddiplomát gazdasági elemző szakon. Feladataim maximális ellátásához elvégeztem a mérlegképes könyvelői képzést is.

Pályakezdő kontrollerként pénzügyi elemzésekkel, üzleti tervezéssel foglalkoztam, később gazdasági vezetői pozíciót töltöttem be egy svéd, majd egy japán érdekeltségű multinacionális vállalatnál, Budapesten. Ezt követően egy nemzetközi érdekeltségű környezetvédelmi szervezet pénzügyi osztályvezetője lettem.

2013-ban visszatértem szülővárosomba, és csatlakoztam a családi vállalkozásunkhoz – a MENTÉSZ Zrt-hez -, ahol, mint értékesítési vezető kezdtem el tevékenykedni. Az évek során folyamatosan történt meg a generációváltás cégünknél, és a húgommal karöltve, 2016-ban vettük át édesapánktól a cég operatív irányítását. Anikó felel a cég pénzügyi és marketing területéért, én pedig a beszerzés, az értékesítés, pályázatok, valamint a munkáltatói feladatköröket látom el. Természetesen édesapánk továbbra is a csapat tagja maradt, és mint szaktanácsadó segíti a munkánkat. Stratégiai kérdésekben a családi kupaktanács közösen hozza meg a döntéseit.

Az ügyvezetői feladataim mellett tagja vagyok a NAK Mezőtúri Települési Agrárgazdasági Bizottságának, a Mátragabona Mátravidéki Gabonatermelők Mezőgazdasági Szövetkezet igazgatóságának, valamint 2018-tól a Magyarországi Rizstermesztők és Feldolgozók Országos Szövetségének elnökeként képviselem a szervezetet.

 

  • Mit tudhatunk a Mezőtúri Növénytermesztő és Szolgáltató Zártkörűen Működő Részvénytársaság-ról (MENTÉSZ Zrt.), mely 1993-ban alakult mezőgazdasági vállalkozás?

 

N. Zs.: – Társaságunk, a Mentész Zrt. 1993-ban alakult mezőgazdasági vállalkozás, melynek tulajdonosi körét olyan szakmai befektetők alkotják, akik több évtizedes gyakorlati tapasztalattal rendelkeznek a növénytermesztés területén.

A társaság főtevékenységeként gabona növényeket, olajos magvakat, valamint fehér- és indián rizst termeszt közel 1000 ha-nyi területen, valamint további 750 ha területet művel integrációs megállapodások alapján. Területeink Mezőtúr-Túrkeve-Mesterszállás-Gyomaendrőd települések határában találhatóak.

A termesztésbe vont területekből 500 ha rizstermő terület, melyen bio és konvencionális rizst, valamint indián rizst termesztünk. A fennmaradó terület közel 2/3-án találhatóak őszi vetésű növények, mint pl. búza, árpa, borsó, durum-, esetleg tönkölybúza és területeink 1/3-át foglalják el a tavaszi vetések, melyek közül a napraforgót érdemes megemlíteni.

A növénytermesztés mellett, a vállalkozás az elmúlt években újabb tevékenységekbe kezdett, hogy csökkenteni tudja a mezőgazdaságot gyakran sújtó kockázati kitettségét, és ez által biztosítsa a társaság stabil működését.

Főtevékenysége mellett a vállalkozás:

  • integrációs partnereinek biztosítja a termeléshez szükséges input anyagokat, valamint teljes körű mezőgazdasági szolgáltatást nyújt;
  • terménytárolási szolgáltatást biztosít partnereinek, melyhez közel 27.000 t tárolókapacitással rendelkezik;
  • élelmiszeripari üzemében hántolt fehér és barna rizst, valamint puffasztott rizs és gabona termékeket állít elő.
  • Tavaly Önt választották meg az Év vállalkozójának, s az idei év is sikeresen indult, hiszen felterjesztették az Év Agrárembere verseny döntősei közé, szántóföldi növénytermesztés kategóriában. Mi volt ennek az előzménye?

N. Zs.: – Mindkét jelölés hatalmas megtiszteltetést jelent számomra és őszintén szólva, egyikre sem számítottam. Meggyőződésem, hogy akik az Év vállalkozója díjra felterjesztették a Mentész Zrt-t, ismerik és tisztában vannak azzal, hogy milyen szintű fejlesztések, stratégiai változtatások történtek cégünknél, a növénytermesztési ágazattól, egészen a feldolgozásig bezárólag. Gépparkunkat folyamatosan fejlesztjük, bővítjük figyelembe véve, hogy a precíziós gazdálkodás egyre inkább teret hódít és ebbe az irányba lépünk mi is. Emellett cégünknél kiemelt szerepe van a rizstermesztésnek és mind az alaptermékként megfigyelhető növekvő kereslet, mind az élelmiszeripar ágazatunk bővülése indokolja a terület növelését, illetőleg újabb, nagyobb terméshozamú fajtákkal való folyamatos kísérletezést. Annak érdekében, hogy szakmai ismereteinket tovább bővítsük, külföldi rizstermesztő partnercégekkel is kapcsolatban állunk.

Ami a feldolgozóipari ágazatunkat illeti, felépítettünk egy gluténmentes üzemet, ahol az általunk megtermelt rizst dolgozzuk fel és készítünk belőle konyhakész fehér-, vagy barna rizst, illetve ezek felhasználásával állítunk elő puffasztott rizst. Hamarosan, pedig új, gluténmentes rizs chips termékekkel fogunk megjelenni a boltok polcain Moonrice márkanév alatt.

 

  • Mikor fog dönteni a zsűri, illetve közönségszavazásra is lesz lehetőség. Mit lehet ezekről elmondani?

 

N. Zs.: – Az Év Agrárembere címre 10 különböző kategóriában lehetett jelöltséget szerezni, majd egy 70 főből álló szakmai zsűri választotta ki a kategóriánként számukra legérdekesebb 3 jelöltet, akik közül a májusban, vagy a vírushelyzettől függően júniusban megrendezésre kerülő gálaesten a zsűri kihirdeti a kategória győzteseket.

Minden döntősről készül egy videó anyag, amit előreláthatólag április elejétől lehet majd megtekinteni az „Év Agrárembere kitüntető díj” facebook oldalán és ott lehet majd szavazni a jelöltekre április 16-ig. A legtöbb szavazatot kapó jelölt lesz a Közönségdíj győztese.

 

  • Mit jelent Önnek ez a jelölés?

N. Zs.: – A jelölés egyben egy megerősítés, visszajelzés számomra, hogy jó az az irány, amerre a Mentész hajóját kormányozzuk és ezt már nem csak a közvetlen családom és jómagam gondoljuk így, hanem tőlünk független szakemberek is.