Az aradi vértanúkra emlékeztek

a nemzet gyásznapján

1849. október 6-án – szándékosan a bécsi forradalom és Latour halálának első évfordulóján – Aradon kivégeztek 13 honvédtisztet.

Erre az évfordulóra emlékeztek Mezőtúron október 6-án, délután, a nemzet gyásznapján, a Kossuth Lajos utcán.

Elsőként a II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola diákjainak műsora gondolkodtatta el a résztvevőket. Majd Pete Lajos, a Mezőtúri Közművelődési és Sport KN Kft. cégvezetőjének beszéde követezett. Ebben kiemelte, mezőtúri elődeinkre méltán lehetünk büszkék, ha az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc idejét tekintjük. 1848. június végére a mezőtúri nemzetőrség létszáma elérte az 1100 főt. Emellett a környékbeli lakosok a megalakult honvédsereg harmadik zászlóaljához vonultak be, mely Mezőtúron állomásozott és elérte a 4800 főt. Érdekességként kiemelte, Kossuth Lajos Mezőtúron is toborzott 1848. szeptemberében. A későbbiekben hozzátette, egyes tanulmányok 17 hős vértanút emlegetnek, de egyaránt tisztelettel kell emlékezünk valamennyi önkényuralmi áldozatra.

Majd a történelmi egyházak imádságát követően az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc emlékművénél az emlékezés koszorúit, virágait helyezték el a jelenlévők.

Kakuk Móni

Fotó: Jenei József