ArTúr Fesztivál – Túri Vásár 2019.

Tisztelt Olvasó!

 

A Mezőtúri Közművelődési és Sport Közhasznú Nonprofit Kft. főszervezésében 2019. augusztus 6. és 11. között került megrendezésre a XVIII. arTúr Fesztivál, valamint a hét megkoronázásaként augusztus 11-én a XXVIII. Túri Vásár.

Az események sora Mezőtúr művészeti fesztiváljával, az arTúr Fesztivállal kezdődött és ahogy azt már megszokhatták a város különböző pontjaira invitáltuk az érdeklődőket. A városi eseményre nem csak a közönség soraiba vártuk városunk lakosait, hanem törekedtünk arra, hogy a helyi előadókat, a Mezőtúrhoz köthető alkotókat be is mutassuk a nagyérdeműnek.

Augusztus 6-án a fesztivál megnyitót és Herczeg Zsolt polgármester úr köszöntő szavait követően Dr. Erényi Albertné amatőr festő ” Évek és képek” című kiállítása nyílt meg a Közösségi Ház nagytermében. Az eseményen közreműködött a Vivace Kamarakórus, a kiállítást Imre Dezső jobb agyféltekés rajzoktató nyitotta meg. A programok a Túri Fazekas Múzeum udvarán folytatódtak. A Bárdos Lajos Alapfokú Művészeti Iskola növendékei műsorában ütős, billentyűs, pengetős és fúvós hangszerek szólaltak meg, valamint bemutatkoztak a társastánc tanszak diákjai is. Majd a Kodály Spicy Jazz formáció hozta el Kodály Zoltán közismert műveit, jazz zenével fűszerezve.

Másnap, augusztus 7-én a múzeum udvara mellett a Katolikus Templom is helyszínéül szolgált az eseményeknek. Barokk dallamokat hallhattunk trombitára és orgonára, Zsirmon Zsolt trombitaművésztől és Csuka Ágnes Karolina orgonaművésztől. Közben a Túri Fazekas Múzeum udvarán Egy szerelem melódiái címmel hallgathattuk meg több művészeti ág összekapcsolódását. Kakuk Móni versei hangzottak el Benedekfi István kortárs zeneszerző 12 részes ciklusával. A zeneszerző mellett Benedekfi Tünde zongoraművész és Benedekfi Zoltán hegedűművész lépett színpadra, a verseket pedig Presits Tamás színművész tolmácsolta. Majd a mezőtúri kötődéssel is bíró Acoustic Planet zenekar lépett színpadra a teltházas közönség nagy örömére. Az estet kertmozival zártuk, az 1986-os Macskafogó című animációs film vetítésével.

Csütörtökön is két helyszínen vártuk közönségünket. A Közösségi Ház nagytermébe Derzsi György magyar színművész, operetténekes, rendező érkezett a Szerelmem Sárdy című egyszereplős, egy felvonásos operettel. A múzeum udvara a délutáni órákban a gyermekek játszóterévé változott, ahol a Kenderkóc Népi Játszóház elhozta a népi babakonyhát és mosodát, megannyi népi játéka mellett. Majd a MintaPinty Zenekar kápráztatta el a gyermek és felnőtt közönségét egyaránt. Őket a Rozsdamaró zenekar koncertje és táncháza követte, végül pedig a Szaffi című magyar rajzfilm került levetítésre.

Augusztus 9-én a Városi Galériában a Test-Lélek-Szellem egyensúlyára törekedtünk, ahol Tóth Attila masszőr: mozgásszervi és belszervi problémák kezelésével, Rácz Miklós: népi csontkovácsolással, Kötélné Pályi Gerda: sorsfeladat és születési adottságok elemzésével, Numerász Ivett okleveles jógaoktató dinamikus jógával, Miklavicz Dia és Kiss Lajos masszázzsal és tanácsadással várta az érdeklődőket. A Városi Oktatási Centrum udvarán elsőként a Vintage Dolls formáció lépett színpadra, akik az 1930-as, 40-es évek többszólamú dalait dolgozták fel. Majd az EMerTon-díjas magyar színésznő, musicalénekes Janza Kata érkezett a mezőtúri közönséghez.

A pénteki napon a mezőtúri fesztiváltér is megnyitotta kapuit, a színpadon elsőként a Dal 2019 műsorában is szép eredményt elért Konyha zenekar lépett fel. Majd egy szintén mezőtúri kötődésekkel bíró zenekar, a The Qualitons formációt köszönthettük. A színpadi programok sorát az Ismerős Arcok zenekar zárta. A színpadi átszerelések alatt sem volt érdemes messzire menni, hiszen a több zenekarból is ismerhető Takács Vilkó hozta el városunkba az egy szál gitáros programját. A tapsból ez estén neki is bőven jutott. A koncerteket követően DJ Levin kezdte meg buliját a fesztiválsátorban.

A fesztivál zárónapján, szombaton igazi programkavalkád várta vendégeinket. A Katolikus Templomban a mezőtúri Vivace Kamarakórus adott hangversenyt, a Túri Fazekas Múzeum udvarán a XVII. Tisza ’83 Nyári Népzenei Továbbképzés Gálaműsorát tekinthették meg, a Városi Színházteremben pedig a városi Dalvarázs Együttes koncertjén vehettünk részt. A kicsik sem maradtak program nélkül, a Kézműves Ház udvarán a nagy sikernek örvendő bűvész show és a Mosolyudvar népi játszóház mellett a Kacagó Bábszínház biztosított humoros zenei kikapcsolódást a jelenlévőknek.

A fesztiváltéren is dübörgött a zene, a fellépők sorát a magyar népdalokat őrző Palmetta zenekar nyitotta, majd a 2011-ben alakult Gypo Circus folytatta és a XVIII. arTúr Fesztivál nagyszínpados fellépők sorát az EMELET zenekar zárta. Ám ekkor sem ért véget a program, a fesztiválsátorban a keviretro.hu csapata DJ. Kis Joe és Dj Majdnemretro biztosította a jó hangulatot hajnalig.

Idén augusztus 11-én került sor a XXVIII. Túri Vásárra. Már a hajnali órákban megérkeztek a vásározó partnerek. Elsőként a Dalma Dance Club mazsorettesei érkeztek a rendezvényre, akik a II. Túri Vásár Mazsorett Kupán szerezhették meg minősítésüket.

A színpadon 10 órától Farkasházi Réka és a Tintanyúl zenekar gyermekműsora kezdett, őket Mága Ernő és Cigányzenekara, valamint Palojtay Érsek Ágnes, Koltai László és Petróczki Csaba követte.

A Fekete István úton több, mint 20 bográcsban rotyogtak az ételek főzőverseny keretében. A zsűri elnöke ez évben Sági Szilárd gasztrokibic volt, a zsűri tagjai: Rácz Túrkevei Lajos és Batta Attila Viktor.

13 órakor Herczeg Zsolt polgármester úr szólt vendégeinkhez, majd kihirdetésre kerültek a főzőverseny eredményei:

– Rácz Túrkevei Lajos különdíját a Mezőtúri Szépkorúak Hagyományőrző Klubja nyerte,

– Mezőtúr Város Önkormányzatának különdíját a Karcagi Birkafőzők vihették haza,

– További különdíjat nyert: Emődi Jótevők, valamint Nagy István.

III. helyezett Tóth Csaba

  1. helyezett Kovács Zsolt
  2. helyezett Dudás Zoltán

Ezt követően a színpadon bemutatkoztak a “Leg a láb” Alapfokú Művészeti Iskola növedékei, majd a Reni Zumba Dance tagjai. A kora délutáni órákban a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának rézfúvós és ütős hallgatóiból verbuválódott PTE Brass Band lépett színpadra, majd a különböző tehetségkutatókból is ismert Szabó Ádámot köszönthettük. Városunk ismert előadója, Mr. Rick is megtisztelte rendezvényünket, majd a Kerozin lépett színpadra.

20 órától az 1981-ben alakult KFT zenekar koncertje és a tűzijáték zárta a XXVIII. Túri Vásárt.

A színpadi programok mellett kicsiket és nagyokat idén is várta a Mesterségek Tere, ahol tárgyalkotó mesteremberek mutatták be tudásukat, amelyet a látogatók ez évben is kipróbálhattak. 2019-ben is várta utasait a városnéző kisvonat, a vásári forgatagot színesítette ­ idén először, de minden bizonnyal nem utoljára ­ a guruló zongorásunk, fel-feltűntek árusaink sorában a gólyalábasok, valamint ismét feldobta a hangulatot a rockabilly duó, a Dynamite Dudes.

Igazán mozgalmas hetet zártunk. Bízunk abban, hogy mindenki talált számára értékes programot. Természetesen minden évben igyekszünk kiszolgálni az Önök ízléseit, az esetleges hibákból tanulunk, a tapasztalatokat beépítjük a következő évi rendezvényünkbe.

Köszönjük támogatónk segítségét és köszönjük Önöknek, hogy velünk tartottak.

Bízom benne, hogy jövőre is találkozunk, hiszen a programsorozathoz Önökre is szükség van!

Bodor Márti