Aradi Vértanúk Emléknapja – 2019. október.6.

Mezőtúr Város Önkormányzata az Aradi Vértanúk Emléknapja alkalmából városi megemlékezést tartott 2019. október 6-án 14 órától az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc emlékművénél, amely a Városi Kórház mellett található.

  1. október 6-án végezték ki Aradon az 1848-49. évi szabadságharcban játszott szerepük miatt a 13 honvédtisztet, név szerint: Knezić Károlyt, Nagysándor Józsefet, Damjanich Jánost, Aulich Lajost, Lahner Györgyöt, Poeltenberg Ernőt, Leiningen-Westerburg Károlyt, Török Ignácot, Vécsey Károlyt, Kiss Ernőt, Schweidel Józsefet, Dessewffy Arisztidot és Lázár Vilmost. Pesten, ugyanezen a napon hajtották végre gróf Batthyány Lajos egykori miniszterelnök halálos ítéletet is. A kivégzéssorozat a levert szabadságharc tetőpontja volt a megtorlások után. Ez a nap, azóta is a magyarság nemzeti gyásznapja, amelyről fájón emlékezünk meg minden évben.

A Himnusz elhangzása után Patkós Éva önkormányzati képviselő, az Ügyrendi Bizottság elnöke mondta el emlékező gondolatait, majd a Túri Olvasó Kör tagjai és a Református Kollégium diákjainak műsorát tekinthették meg az emlékezők.

A műsor után a történelmi egyházak képviselő mondtak imát: Mihalina László református lelkész elnök, Fülöp Mónika evangélikus lelkész és Ondovay Tibor pápai prelátus, végül a kegyelet, az emlékezés koszorúinak, virágainak elhelyezésével zárult a megemlékezés.

 

Kalán Hajni