Államalapításunk ünnepe

Augusztus 20. Magyarország nemzeti ünnepe és hivatalos állami ünnepe az államalapítás és az államalapító I. István király emlékére.

Mezőtúr Város Önkormányzata az Államalapítás Ünnepe alkalmából több városi eseményre várta az érdeklődőket. A programok sora 14 órakor kezdődött “Az egyén szabadsága” című kiállítás megnyitójával, amely a 2019. évi Mezőtúri Képzőművészeti Alkotótelep zárókiállítása is egyben. Festők, szobrászok, építészek, grafikusok, fiatalok és érettebb korúak egy téma mentén alkottak, mégis különböző technikákat, alapanyagokat, ihletett ötleteket alkalmazva egyéni szabadságuk szerint. Az alkotásokból megnyílt tárlat szeptember 15-ig látható a mezőtúri Városi Galériában. A megnyitón Herczeg Zsolt polgármester mondott köszöntőt, a tárlatot dr. Nagy Imre művészettörténész nyitotta meg, az eseményen Pesti Zoltán blues gitáros működött közre.

Később 16 órakor az aratók érkezésével vette kezdetét a Városi Ünnepség. A Városi Oktatási Centrum díszparkjában a Mongol Agrár Zrt. Népdalköre adta az ünnepi műsort, majd a Mezőtúri Szépkorúak Hagyományőrzők Klubjától Herczeg Zsolt polgármester úr vette át az új kenyeret, melyet a történelmi egyházak képviselői áldottak, szenteltek meg.

Ezt követően polgármester úr ünnepi beszéde következett, majd megszegte az új lisztből sült kenyeret, melyet a Mezőtúri Szépkorúak Hagyományőrzők Klub tagjai kínáltak körbe a jelenlévők között.

Az ünnepi program a késő délutáni órában folytatódott. Először a Szkítia Együttes, majd a Kárpátia Zenekar lépett színpadra. Köszönjük, hogy elfogadták meghívásunkat!

Bodor Márti