A zene mindenkié- zenei világnapi rendezvény

A zene mindenkié

„Aki zenével indul az életben, bearanyozza későbbi tevékenységét, az életnek olyan kincsét kapja ezzel, amely átsegíti sok bajon.” (Kodály Zoltán)

A Zene Világnapjához csatlakozva 2021. október 9-én a Mongol Agrár Zrt. Népdalköre és a Vadvirág Népdalkör szervezésében került megrendezésre a „Szépen szól a fülemüle hajnalban…” című népdaloktatás. Yehudi Menuhin hegedűművész- a Zenei Világnap megálmodója szerint meg kell ismernünk az ezerarcú muzsikát, ez azért fontos, mert közelebb hozza egymáshoz az embereket és a kultúrát:

„Arra szeretnék buzdítani minden várost, falut, országot, rendezzenek zenei eseményt ezen a napon.” Mi nagy lelkesedéssel készültünk az eseményre, a két karnagy: Seres Attiláné és Bíró László irányításával. Bíró László karnagy meghívta Dudás Klárát, a Zeneakadémia népi ének- citera szakos végzős hallgatóját, aki magas műveltségű, nagytudású, zenei ismereteivel, kiváló pedagógiai érzékével és nem utolsó sorban ragyogó citera muzsikájkával örvendeztette meg a jelen lévőket. Gyönyörű helyszínen, a „Fekete István Vadásztársaság” vadászházának rendezvénytermében 9.30- kor kezdődött el az oktatás. Herczeg Zsolt polgármester úr köszöntötte a meghívott vendéget és a megjelenteket. Méltatta a kisebb közösségek aktivitását, zenei kultúránk ápolását, a fiatal generációnak történő átadását.

Seres Attiláné karnagy köszöntötte Dudás Klárát és a vendégeket, az új népdalok elsajátításához sok sikert kívánt. A „püspökladányi” és „rimóci” népdalcsokrok kottái kiosztásra kerültek és megkezdődött a közös daltanulás. A közös éneklésünk jól sikerült, mindenki teljes odaadással és örömmel kapcsolódott be és sajátította el az új dallamokat.

Klárika nem csak az ének tanítását, hanem a Mongol Agrár Zrt. dalkörének citerásainak munkáját is figyelemmel kísérte, segítette. Énekkarunk citerakísérettel tanulja, gyakorolja az országunk minden részéről származó népdalokat. Kultúránk igen gazdag a jelenleg fellelhető, a régebbi korokból származó kincsekben. Ennek hű ápolója a citera muzsika is. Kérésünkre Klárika röviden egy pár szóval elmondta eddigi életútját, majd a csodálatos citerajátékával zárta az oktatást.

Az énekkarunk szóló citerása: Bíróné Pöszike is elmesélte, hogyan kezdődött nála a citera muzsika szeretete, mely a mai napig tart.

Befejezésként karvezetőnk javaslatára közösen elénekeltük Bartók Béla gyűjtéséből az „Elindultam szép hazámbúl” kezdetű népdalt, melyben citeraszólózott Bíróné Pöszike, szólóének Bíró László és Gyimesi András előadásában hangzott el, majd az énekkar és a közönség is bekapcsolódott.

Ünnepségünk kellemes baráti beszélgetéssel, közös fotózással, szerény megvendégeléssel ért véget. Ezúton mondunk köszönetet a szervezőknek és támogatóinknak, akik lehetővé tették rendezvényünk megtartását: Herczeg Zsolt polgármester úrnak, a Mezőtúri Közművelődési és Sport Közhasznú Nonprofit Kft.-nek, a Mezőtúri Intézményellátó és Ingatlankezelő KN Kft.-nek, a Fekete István Vadásztársaságnak.

Molnár Ferencné, Nyitrai Galambos Ibolya, Csurgó Lajosné

a Mongol- Agrár Zrt. Népdalkörének tagjai