A XV. Alföldi Fazekas Triennálé Mezőtúron

A XV. Alföldi Fazekas Triennálé Mezőtúron

 

A nagy múltú, 1979-ben eredetileg Szolnokról elindult pályázat háromévente gyűjti össze és mutatja be Mezőtúron a fazekas mesterség jelenkori képviselőinek legszebb munkáit. Az idei kiírás lényege az volt, hogy az alkotók úgy adják be kerámiáikat, hogy azokhoz csatolják a pontos forrásmegjelölést, azaz, mely múzeumban, gyűjteményben lehet fellelni azokat a darabokat, amiket előképnek, mintának használt. A mivel a járványhelyzet miatt a múzeumokat nem lehetett látogatni, a kiíró javasolta, hogy forrásként az Internetet és a nyomtatott szakirodalmat, valamint saját régebbi gyűjtéseiket használják.

A pályázatra 26 fazekas nevezett, majd 150 darab különálló munkával. A májusi zsűrizés után elkezdődött az anyag fotózása, a kiállítás rendezése, a megnyitóra készülő katalógus szövegének, tanulmányainak írása.  A főszervező a budapesti központú Hagyományok Háza volt, míg a társszervező teendőit a Mezőtúri Közművelődési és Sport KN. Kft. és a Túri Fazekas Múzeum munkatársai végezték el. A program koordinátora, a kiállítást kurátora Nagy-Pölös Andrea néprajzkutató, a Hagyományok Háza – Népi Iparművészeti Múzeum muzeológusa volt.

A díjak átadására, a kiállítás megnyitására június 30-án került sor. A pályázati program előtt a jelenlévők tapssal köszöntötték az idén 80 éves Búsi Lajos fazekast, a Népművészet Mesterét, akinek a kiállítási térben egy, a munkáiból álló kis tárlatot rendeztünk be.

A Városi Galériában összegyűlt alkotók és érdeklődők előbb Herczeg Zsolt polgármester köszöntőjét hallgatták meg, majd a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat képviseletében Galó Anita asszony nyitotta meg a kiállítást. A szakmai értékelést a zsűri tagja, Dr. Nagy-Pölös Zoltán néprajzkutató olvasta fel. Ezek után került sor a díjak kiosztására.

A díjak és a díjazottak:

NAGYDÍJ – KOZÁK ÉVA

I. DÍJ – KÁLDI KÁROLY

I. DÍJ – GONDA ISTVÁN

II. DÍJ – RÁCS RÓBERT

III. DÍJ – PATKÓS ERIKA

FOLK-TREND DÍJ – BIHARY KAMILLA

SZABADTÉRI NÉPRAJZI MÚZEUM SZELLEMI KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG IGAZGATÓSÁG DÍJA -SZŰCS IMRE

MEZŐTÚR VÁROS DÍJA – BIHARYNÉ ZOLTÁN EMESE

MEZŐTÚRI KÖZMŰVELŐDÉSI ÉS SPORT KÖZHASZNÚ NONPROFIT KFT. KÜLÖNDÍJA – NAGYNÉ TÖRÖK ERZSÉBET

TÚRI FAZEKAS MÚZEUM KÜLÖNDÍJA – BERCSÉNYI PÉTER és BERCSÉNYI TAMÁS

DAMJANICH JÁNOS MÚZEUM KÜLÖNDÍJA – TÓTH MIHÁLY GYÖRGYNÉ

INTERKERÁM KFT. KÜLÖNDÍJA – DONKÓNÉ ANGYAL KORNÉLIA

DRASKOVITS DÉNES KÜLÖNDÍJA – SZŰCS ANDREA és BALOGH IBOLYA

 

A nap további részében, a Draskovits Kerámiagyűjteményben felavatták Badár Balázs bronz mellszobrát, amit – a múzeumban felállított társával együtt – Szőllősi Sándor ajándékozott a gyűjteményeknek és a városunknak.

A Túri Fazekas Múzeumban ebéd várta a résztvevőket, illetve a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Szellemi Kulturális Örökség Igazgatósága szervezésében fazekas fórum vette kezdetét, melynek fő témája a megőrzés és a továbbadás folyamata volt, kiemelt témaként pedig a szakma oktatásának kérdése.

Ki kell emelnünk azt az örvendetes tényt, hogy hat mezőtúri alkotó részt vett a pályázaton, ebből öten díjazottak lettek. (Hozzátehetjük, hogy a fődíjas gerjeni Kozák Éva, és az egyik különdíjas, az abonyi Donkóné Angyal Kornélia is Mezőtúron született és tanulta a szakma alapjait.) A díjaknál is fontosabb azonban az, hogy kiemelkedő minőségű, a kiírásnak tökéletesen megfelelő darabok kerültek ki a túri műhelyekből.

A kiállítás városunkban július 24-ig látogatható, utána a Szolnok Galériában mutatkozik be.

A pályázathoz készült katalógus a Városi Galériában ingyenesen elérhető.

A megnyitónap programjai visszanézhetők a Mezőtúri Városi Televízió Youtube csatornáján.

A Városi Galéria nyitvatartása: Keddtől szombatig naponta 10 és 12, valamint 14 és 16 óra között. Vasárnap és hétfőn zárva.

 

Pusztai Zsolt muzeológus