A Wenckheim – Bolza család nyomában…

A Wenckheim – Bolza család nyomában…

Wenckheim család története nyomába indult a Nyugdíjas Pedagógus Klub 45 tagja május 11.-én.

A klub programjának tervezése során csak remélni mertük, hogy a terveknek megfelelően a tavaszi időszakban átadásra kerül a felújítás alatt álló szabadkígyósi Wenckheim kastély.Március 20.-án meg is történt a 3.5 milliárd forintból felújított kastély ünnepélyes átadása. Az Ybl Miklós tervei alapján Wenckheim Frigyes építette hatalmas vagyonából, melyben 52 szoba 365 ablak és 4 szint található. Hatalmas csodában volt részünk, hiszen a kastély és a hozzátartozó közel 45 ha park gyönyörű, igényes megvalósulásról vall. Az épület belső felújítása és berendezése legalább ilyen szép- a nagy szalont,a könyvtárat az ebédlőt és a kastély többi látogatható részét 19. sz. végét idéző bútorokkal és kiegészítőkkel rendezték be. Néhányan még arra is vállalkoztak, hogy a toronyba is felmenjenek 160 csigalépcsőn.  A  torony kilátó teraszán csodálatos kilátás nyílt a francia stílusú kertre.

Szabadkígyósi utunkat a család Szent Anna -kápolnánál kezdtük. A kis, Római katolikus templom meghitt hangulata és az idegenvezetőnk rendkívüli nagy felkészültsége, a Weinheim család történetéről teljesen elvarázsolt bennünket. 

Szabadkígyós után Póstelekre, a Széchenyi-Wenckheim kastélyt kerestük fel.

A Wenckheim család birtokán álló, valamikor egy csodás-ma már ennek csak az emlékét őrző kastély romot és a hozzá tartozó arborétumot jártuk körbe. A kastélyt Szechenyi Antal és felesége Wenckheim Krisztina építette. A családnak 1944-ben el kellett hagynia a kastélyt, sajnos ezt követően széthordták a berendezési tárgyakat az ablakkeretekkel és az ajtókkal együtt.Végül 1983-ban egypolgárvédelmi gyakorlat keretében robbantásokat végeztek a kastély a megsemmisülés határára került.

A kastély-túránkat késő délután Szarvason fejeztük be, az Anna-ligetben található Csáky-Bolza kastélyban. Jelenleg a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósága található az épületben. A rendkívül kedves és barátságos fogadtatás után a Látogatóközpont vezetője egy tartalmas, vetítéssel egybekötött tájékoztatót adott a csoportnak a Csáky-Bolza család történetéről és az Anna-liget jelenlegi helyzetéről.

A kirándulásunk estébe hajloan ért véget, kellemesen elfáradva , élményekkel gazdagodva értünk haza. Emlékeinkben őrizzük azokat a segítőket, idegenvezetőket akik segítettek még emlékezetesebbé tenni a napunkat ! Szívesen ajánljuk figyelmébe ezt az útvonalat azoknak akik érdeklődnek a környékünkön lévő kastélyok iránt !

                                                  Nyugdíjas Pedagógus Klub tagjai nevében : 

                                                                      Juhászné Szigeti Erzsébet