„A világnak az Isten szőtte szőnyeg színét alkottuk”

„A világnak az Isten szőtte szőnyeg színét alkottuk”

Kósa Klára keramikus 75 éves, ebből az alkalomból kiállítás nyílt műveiből Budapesten, a Pesti Vigadóban, ami február 16-tól várja a látogatókat egészen április 30-ig.

55 éves pályafutása megünneplésére 55 alkotótársát kérte fel, hogy szerepeljenek egy-egy művel a jubileumi kiállításon.

“Kósa Klára szakmai életútja a méltán híres Mezőtúri Népművészeti Fazekas Szövetkezetben indult, az iparművészeti tevékenysége alapjait – neves művészek, alkotók révén – itt sajátította el, gyakorlatilag Búsi Lajossal, Kun Évával, Gonda Istvánnal együtt kezdték el munkásságukat immáron bő 50 éve.”

A jubiláló művész a következő hitvallását osztotta meg a megnyitó ünnepségen:

„Kiállításaimra mindig örömmel készülök. Tervezek, alkotok, izgulok és megnyugszom, amikor látom az eredményt, gondolataim megjelenését. Boldog vagyok, ha mutathatok az én világom színéből is valamit. Magyar vagyok, mi magyarok ilyen színesek vagyunk, fényesek, ragyogók.

Hosszú idő 75 év. De boldog idő! Az évek alatt kitörlődnek a gondok, a rosszak, csak a jóra tudok emlékezni. Életem során rengeteg remek emberrel, művésszel találkoztam, kiállítottam, barátkoztam. Tisztelem, becsülöm, nagyra értékelem, szeretem őket.

Szeretnék velük együtt ünnepelni. Fazekasok, kerámikusok, textilművészek, könyvtervező művész, üvegművész, szobrászok, babakészítő mesterek, grafikusok, köztük szabadon alkotók, tanszékvezető egyetemi tanárok: a magyar művészvilág színe-javának egy része. 55 éve alkotok, itt most bemutatom néhány, 55 éve készült alkotásomat és újakat is.

55 művészt hívtam erre az életmű kiállításra, állítsunk ki együtt. Csodálatos emberek, emlékszem találkozásainkra, közös munkáinkra, beszélgetéseinkre. Mindig figyeltünk egymásra, tudtuk, ki mit csinál, tanultunk egymástól és közben a világnak az Isten szőtte szőnyeg színét alkottuk! Mi tudjuk, nincs külön “népművészet” és “magas-művészet”, MŰVÉSZET van és mi művészek vagyunk. Nagy öröm számomra, hogy a Magyar Művészeti Akadémia tagjaként a Vigadóban mutathatom be művész barátaim és a magam csodálatos világát. Fogadják szeretettel! Gyönyörködjenek!”

A kiállításon mezőtúri kötődésű alkotók is közreműködnek, úgy mint, Búsi Lajos, Gonda István, Veres Kálmán, Kozák Éva, Kun Éva, Kádasi Éva, Szabó Kinga, Chlumetzky Ildikó, Donkó Károly és Angyal Kornélia.

Megcsodálható Kósa Klára édesanyjának egyik rajza is, melyet Kovács Erzsébet, textilművész, mint a Magyar Kir. Iparművészeti Főiskola első éves hallgatója készített.

Alkotói tárlatvezetés meglepetés vendégekkel a következő alkalmakkor indulnak a Pesti Vigadóban: 2022.03.08 17:00 és  2022.04.19.  17:00.

Kakuk Móni