A vasúti híd őrei 1944-ben

Ez a kicsit életlen amatőr felvétel Mezőtúr Város Helytörténeti Gyűjteménytára jól dokumentált fényképeinek szűk csoportjába tartozik. A tenyérnyinél is kisebb fotó hátoldalára az egykori tulajdonos (talán a képen szereplők egyike) töltőtollal felírta a katonák nevét, rendfokozatát, alakulatuk nevét és a kép készítésének helyét, időpontját. Így:

M. kir. 3/1 Vasúti hídőrség

Törjék Mihály tiz., Boldog Sándor honv., Bán Antal honv., Tóth Gábor honv., Borsi Gábor honv., Szecsei Ferencz honv., Juhász József honv.

Mezőtúr, 1944. I. 10-én

Egy későbbi tulajdonos (valószínűleg fiatalabb családtag) golyóstollal a pontos helyszínt is odaírta: Klapka út.

(A felvétel minden bizonnyal a Klapka utca végében, közvetlenül a gát mellett készült a hidat őrző katonákról, akik a fénykép kedvéért gyűltek össze a gép előtt.) A kutató el van kényeztetve, alig marad kérdése, ha kezébe kerül ez a kopottas fotó. Legfeljebb két dologra lenne még kíváncsi: vajon minden katona helybeli-e a fényképen szereplők közül (vezetékneveik alapján elképzelhető), illetve melyik név kihez tartozik. A névsorban a tizedes az első, de a képen balról a második, vagyis a nevek nem igazodnak a katonák elhelyezkedéséhez. E kérdések megválaszolásához az olvasók segítségét kérjük, információikat előre is köszönjük.

A XX. századi Mezőtúron készült vagy Mezőtúrhoz köthető képeket továbbra is várjuk az eva.brakszatorisz@gmail.com e-mail címre!

Brakszatórisz Éva