A Mezőtúri Közművelődési és Sport KN Kft. évértékelője

Ilyen volt 2020…

 

A Covid 19 járvány a Mezőtúri Közművelődési és Sport KN Kft. mindennapjait is felülírta. A koronavírus világjárvány okozta veszélyhelyzetet 2020. március 11-én jelentette be Magyarország Kormánya.

Addig a megszokott módon végeztük a dolgunkat. Januárban megemlékeztünk a Magyar Kultúra Napjáról, februárban farsangot tartottunk, valamint készültünk a szabadtéri rendezvényeinkre. A vészhelyzet kihirdetése után a március 15-ei megemlékezés volt az első program, amely elmaradt. Senki sem tudta mivel állunk szemben és senki sem tudta, hogy meddig tart majd a veszélyhelyzet, amely végül 2020. június 18-án megszűnt ugyan, de életbe lépett a járványügyi készültség.

Munkatársaink egész évben teljes munkaidőben dolgoztak. A közművelődési programok mind elő voltak készítve, a lemondásokkal kivártunk az utolsó pillanatig, bízva abban, hogy a korlátozások megszűnnek. Közben szükség szerint részt vettünk a veszélyhelyzet alatti védekezésben munkanapokon és sokszor azokon kívül is. A tevékenység többek között a maszkok házhoz való kihordását, az intézkedések hírelését jelentette. A Mezőtúri Városi Televízió és a Mezőtúr és Vidéke közéleti lap adta lehetőségeket is kihasználtuk az információk terjesztése érdekében.

Sajnos a járvány első hullámában az intézkedéseket betartva, létesítményeinket be kellett zárni. A veszélyhelyzet megszűntetésével enyhültek a korlátozások, így örömmel vártuk vissza a civilszervezeteket, az érdeklőket intézményeinkbe. Igyekeztünk újra kiszolgálni a közművelődés, a sport és a közgyűjteményi egységekben a lakosok igényét.

Bár a nagyobb rendezvényeink nem valósulhattak meg, igyekeztünk több apró programot a lakosság elé tárni. Csatlakoztunk a Térzene programhoz, melynek célja volt, hogy minél több emberhez eljusson a klasszikus zene varázsa a pandémia idején is. Valamint több internetes játékot hirdettünk, amelyben sokak részt vettek. A Nemzeti Összetartozás Napjáról is online emlékeztünk meg.

2020-ban az arTúr Fesztivált és a Túri Vásárt sem tudtuk megtartani, annak ellenére, hogy az eredeti dátumot eltoltuk. Viszont életre hívtuk idén elsőként a kulTúr -piknik elnevezést kapott eseményünket, ahol különböző kulturális csemegéket fogyaszthattunk el a közönséggel.

Szeptemberben némileg azt érezhettük, hogy visszatérünk a megszokott munkamenetünkhöz. Ám a rendezvények tekintetében az 500 főben maximalizált korlát megmaradt, így a 2020-as Ősz-Ülő rendezvényünket lemondani kényszerültünk. Ennek ellenére igyekeztünk kisebb eseményekkel megörvendeztetni a lakosságot, így szeptember tartottunk egy egészségnapot, amelyen sportprogramok, zenés műsorok és egészségügyi szűrések valósulhattak meg. Valamint vendégül láttuk a Szolnoki Bartók Béla Kamarakórust is. Októberben az Aradi Vértanúk emléknapját még meg tudtuk tartani, illetve egy következő egészségnapra kerülhetett sor, ahol együtt tekert a város két távon, zenés műsorokkal kedveskedtünk és egy látványos extrém sport bemutatóra is sor került. A kézműves piacok alkalmával a Közösségi Ház előtti Szabadság térre hívtuk városunk és a térségünk kézműveseit.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 64. évfordulójára rendezett városi megemlékezés sajnos elmaradt, viszont az Önkormányzati díjak és kitüntetések átadását az érdeklődök online követhették a Mezőtúri Városi Televízión keresztül.

A Halloweeni eseményünket is lemondani kényszerültünk, viszont online tökfaragó versenyben megvívhattak az ügyes kezű faragók.

November 11-től Magyarország Kormánya kihirdette a veszélyhelyzet második ütemét, így a telephelyeink ismét bezártak. A járványügyi szabályokat betartva az adventi időszak programjait is igyekeztünk átültetni online térbe. Így az adventi vasárnapok programjai, úgymint a gyertyagyújtás, a karácsonyi emlékező gondolatok és az ünnepi műsorok online formában valósultak meg. Valamint több kiegészítő programmal is készültünk. Életre hívtuk az élő adventi kalendárium elnevezésű programunkat, amelynek keretében mindennap más-más ablakban világít az aktuális napot rejtő szám, melyet egy feladvány megfejtése után egy térkép segítségével a városlakók követni tudnak. Valamint a Mikulás a Közösségi Ház elé kihelyezett egy postaládát, amelybe a gyermekek jókívánságait, rajzait várta. Természetesen, a köszönet nem maradt el. Mindezzel párhuzamosan meghirdetésre került a karácsonyi meseíró pályázat is, ahova nagy örömünkre a felnőtt korosztályból is érkezett pályamunka.

Bár a személyes találkozás több esetben elmaradt, köszönjük, hogy online is velünk tartottak. Bízunk abban, hogy az új esztendőben idővel visszatérhetünk a megszokott életünkhöz. Ehhez kívánunk mindenkinek jó egészséget!

A Mezőtúri Közművelődési és Sport KN Kft. nevében kívánok mindenkinek boldog karácsonyt és eredményekben gazdag, boldog ú jesztendőt!

 

Bodor Márti