A kubikosokra emlékeztek

Mezõtúr Város Önkormányzata és a Hagyományõrzõ klub tizenkilencedik alkalommal rendezte meg szeptember 12-én kubikos napi megemlékezését és a résztvevõket az esõ sem tántorította el. A mûsorban közremûködött a Kéknefelejcs Népdalkör, beszédet mondott Hegyi Béláné, a Szépkorúak Hagyományõrzõk Klub tagja, Kovács Ferenc, Herceg Antal, a klub elnöke és Szíki Károly Arany Érdemkeresztes színmûvész is.

Ahogy Herceg Antal kifejezte, tisztelettel emlékeztek azokra a kubikos családokra, akik munkájuk során történelmet írtak és átformálták a föld térképét. Jelen eseményen a kubikos szerszámokról beszélt bõvebben beszédében a Civil-díjas klubelnök.

Ahogy elmondta, a szerszámaira a kubikos vigyázott, mindig karban tartotta. Ha könnyen dolgozott vele nagyobb volt a teljesítmény és a jövedelem.

Kubikos embernek lenni nehéz volt, egész nap bírnia kellett  a fizikai munkát, a föld csomók elszállításának alkalmával az egész teste igénybe volt véve. Nehéz terepen még a családtagok is besegítettek. A munkájukra nagy szükség volt  határon belül és határon túl. 

Ünnepségük alkalmával emlékeztek Szöllösi Gáborról, Ádám Lajosról, id. Veres Sándorról, id. Molnár Imrérõl és Blaha Józsefrõl. A kubikosok leszármazottai, hozzátartozói emléklapban részesültek, melynek átadására a Közösségi Ház jurta termébe került sor 11 órakor, a koszorúzás után.

Kakuk Móni

Fotó: Jenei József