A karácsony illatos kísérője: a mézeskalács

Fahéj, gyömbér, szegfűszeg, méz, tojás, liszt, szódabikarbóna, porcukor és persze a nélkülözhetetlen gondolatnyi só – ha ez mind megvan otthon, készülhet az emberiség egyik legnagyobb a találmánya, a mézeskalács. Angolul ginger bread, szó szerint lefordítva gyömbérkenyér, évezredek óta készül a tűzhelyekben, kemencékben. Időszámításunk előtt 3000 évvel agyagformákkal már alakot is adtak az elkészült süteménynek. A 13. századtól vallásos témájú figurákat készítettek, majd a mesterek céhekbe tömörültek és lassanként kialakult a mai hagyománya a mézeskalács díszítésének. A mézkészítés, mézsör- illetve a méhviasz-gyertya készítés megbecsült szakmák voltak a középkorban.

A magyar paraszti családoknál a 19. századtól kiemelt szerepe volt a mézeskalácsnak, és nem csupán karácsonykor- tudtam meg Rajtár Ilona mézeskalács készítőtől, aki gyöngyfűző iparművészként is tanulmányozta a magyar folklórt. Az első céhek Kassán, Pozsonyban és Besztercebányán alakultak a 17. században, de Brassó, Kolozsvár és Debrecen is mézeskalács-központ lett idővel. A magyar mézeskalácssütő mesterek egyedi, fából faragott formákat használtak a tészta formázásához, ezek voltak az ütőfák. Az erdélyi mézeskalácsok közül külön is ki kell emelni a tordai pogácsát, ami tulajdonképpen egy díszítés nélküli mézes pogácsa. Esküvő idején minden vendég részére sütöttek mézeskalácsot, amit a főasztalon tornyoztak fel. Baba születésekor a látogatók kaptak magvakkal díszített babakalácsot és a keresztelés idején sem maradt el az édes meglepetés. A szerelem kifejezésének is fontos eszköze volt a tükrös szív alakú mézeskalács, aminek meghatározott hagyományos színei voltak és a vásárok legkeresettebb termékei közé tartoztak. De nem csak az udvarlás alatt ajándékoztak tükrös szívet, hanem a házasság évei alatt is, ezzel kifejezve a nem múló szerelmet és szeretetet egymás iránt. Rajtár Ilona elmondta, a mézeskalács dobozban akár 1 évig is eláll és szobahőmérsékleten 1 hétig is pihentethető az elkészült tészta, ami aztán 7-8 perc alatt megsül alul-felül sütéssel, 170-180 fokon a tűzhelyben. Viszont a díszítést tekintve türelemre intett, nem elég megvárni, hogy langyosra hűljön a sütemény, a legjobb a másnap díszíteni a fehér tojáshabos írókázással. Ha választanunk kellene karácsonykor a mézeskalács és a fenyő között, nehéz dolgunk lenne, de akár mézesből is építhetünk hófödte fenyőfát, ahogy Ilona csillogó szemmel megmutatta. Az építményeknek csak a képzelet és a fizikai törvényei szabhatnak határt. No meg türelmünk., ami az utóbbi években mintha az ünnepek alkalmával kevesebb lenne, pedig jó lelassítani. Az idei télen minden eddiginél hosszabb lesz a tanítási szünet, így a családoknak több lehetősége lesz elidőzni egy-egy mézeskalács házikón, vagy angyalkán. Ha másért nem is, az isteni illat miatt nem szabad kihagyni a karácsonyi készülődésből a mézeskalácsot- jegyzi meg mosolygósan Rajtár Ilona, akinek konyhájában januártól decemberig sülnek a mézes csillagok, szívek és mécsestartók. Ahogy beszélgettem vele és gyönyörködtem a szebbnél szebb mézes csodákon, az jutott eszembe, minden ember, kivétel nélkül, lakjon egy fűtés nélküli szobában, egy zsúfolt tanyán, egy rideg palotában vagy egy börtönben, megérdemelne karácsonykor egy mézeskalácsot. És hozzá valakit, aki szeretettel adja neki és őszintén törődik vele. Van ennél fontosabb karácsony idején?

Kakuk Móni