A Föld napját ünnepelték

A Föld napját ünnepelték

A Föld napja az óvodák, iskolák mindennapjai között kiemelkedik, hiszen az oktatásnak nagyon fontos szegmense a környezeti nevelés, oktatás. Az óvodában a természet minden tevékenység fudamentuma. A heti projektek a körforgás változásaira, erőhatásaira, összefüggéseire és annak megértésére épülnek. A műanyagok és vegyi anyagok használatának túlzott elterjedésével a természeti környezet is kiemelt védelmet igényel. Erre reagálva a legkisebbek esetenként már jobban figyelik a víz, áram és csomagoló anyagok használatát és mértékletességre intik otthon családtagjaikat is. Időről időre emlékeztetnünk kell magunkat arra, hogy vásárlási szokásainkkal, energiahasználatunkkal magunk is egy emberként nagy hatást fejtünk ki a természetre és egyenként is fontos a változás.

Magyarországon számos szervezet, alapítvány működik, ami zászlajára tűzte ki a természetvédelemmel kapcsolatos tájékoztatást, figyelemfelhívást olykor szélsőséges megoldásokkal élve.

A Greenpeace világszerte egy zöld és békés jövőért dolgozik. „A lét a tét. Mi sem maradhatunk meg az élővilág nélkül! Szükségünk van működő természeti rendszerekre ahhoz, hogy legyen táplálékunk, tiszta vizünk és levegőnk. Mindezt a természetet benépesítő változatos élőlények közösségeinek köszönhetjük. Ez a sokféleség azonban drámai gyorsasággal csökken. Napjainkban a világon egymillió faj van a közvetlen kihalás szélén! Magyarország élővilága is veszélyben van. A csodálatos hazai erdeink, tavaink, folyóink, vagy a hatalmas füves puszták, gyepek, melyek rendkívül gazdag élővilágnak adnak otthont, sose látott mértékben tűnnek el, mert beépítik, lebetonozzák, feldarabolják, és átalakítják a természetes élőhelyeinket” –olvasható a Greenpeace oldalán.

A Föld napjához kapcsolódnak társakciók is, úgy mint a 2000-es években indult kezdeményezés, a Nemzetközi Pulóver Nap február 4-én (fűtés hőmérsékletének lentebb kapcsolásával), és WWF kezdeményezése, a Föld órája, amikor arra bíztatnak, március 26-án 20:30-tól egy órára oltsuk le a világítást, és kapcsoljunk ki minden elektronikus berendezést. Ezek mind fontos gesztusok, amikkel kifejezzük támogatásunkat természeti értékeink megóvásáért.

Kakuk Móni