A Balatonnál nyújtottak elsősegélyt önkéntes mezőtúri diákok

A Magyar Vöröskereszt és a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt 2007-ben indította el elsősegélynyújtó Szolgálatát a Balaton körül. A Balatoni Elsősegély-nyújtó Szolgálat (BESZ) az ifjúság legnépszerűbb önkéntes programja. A nyári főszezonban mintegy 300 vöröskeresztes, képzett elsősegélynyújtó teljesít szolgálatot a programban résztvevő balatoni strandokon. A szolgálatot teljesítő fiatalok legalább alapfokú elsősegélynyújtó vizsgával rendelkeznek, és betöltötték a 16 éves kort. Feladatuk a vízben és vízparton szerzett sérülések ellátása, szükség esetén mentő hívása. Egy-egy szezon során 3-4 ezer sérülést látnak el szakszerűen, akik öt esetben már életet is mentettek. A programban résztvevő önkéntesek számára biztosítják a szállást és az étkezést valamint az utazási költségeiket, de más javadalmazásban nem részesülnek. 2023-ban 13 település 19 strandján találkozhatnak a fürdőzők az ifjú elsősegélynyújtókkal.

A mezőtúri Telekis diákok, Muzsai Tamás, Patkós Zsolt, Ladányi Zoltán, Sipos József, Lénárt Levente, Zsamba Martin, Osztroczki Flóra július 24-től augusztus 1-ig, az 5. turnusban teljesítettek szolgálatot. A feladatra már májusban jelentkezhettek és elmondásuk szerint sok tapasztalattal, élménnyel gazdagodtak a Balatonnál töltött idő alatt. Elsajátították a szabályos rádióhasználatot és tanulhattak arról, milyen a váratlan helyzetekre reagálni. Emellett nem csak magyar, de angol és német nyelven is tájékozódniuk kellett a sérült állapotáról, mindezekről esetlapot készítve. Leggyakrabban kagylóvágásokkal, fulladásos rosszullétekkel találkoztak, több esetben a mentőszolgálatot riasztották.

A Balatonszárszón lévő központi szálláshelyről minden reggel vonattal utaztak a kijelölt strandra. Így többek között mezőtúriak „vigyáztak” a Balatonmáriafürdőn, Balatonfenyvesen, Balatonlellén, Balatonszárszón, Balatonberényben lévő belépőjegyes és szabadstrandokon fürdőzőkre. A fiatalok egyetértettek abban, hogy 2024-ben is mindenképp jelentkeznek az önkéntes balatoni elsősegélynyújtó szolgálatra, biztonságossá téve ezzel a strandolók nyári pihenését.

Kakuk Móni