Watt’ 73

Berczeli Endre

                                                           Watt’ 73

Mielőtt valaki rosszra gondol, nem a Watt’69-es whisky következő évjáratáról írok, hanem a ’70-es évek népszerű zenekaráról, akiknek a nevében a Watt az erősséget jelentette, akárcsak a fizikában, a 73 pedig …

1973-ban két zenekar – a Ciklon és a Kristály – tagjaiból alakult meg az együttes. A többieknél néhány évvel idősebb Veres Miklós a Városi Zeneiskolában kilenc évig Kőműves Miklós csellótanár tanítványa volt, majd az igazgató Herbály András kérésére pistonozni is tanult. A városi fúvószenekarban és egy túrkevei dixiland együttesben is játszott. Sőt Herbály Andrással és Molitórisz Lajossal az akkori Tiszti Klubban basszusgitározott.

Patkós Sándor és Debreczeni József a kitűnő hegedűstől, Balogh Ferenctől tanultak gitározni. Együttesük negyedik tagja, Major Balázs dobos volt, aki a legendás dzsessz dobos, Kovács Gyula tanítványa.

Abban az időben főleg NDK-ás vagy csehszlovák hangszereket, hangosító berendezéseket lehetett kapni. A jobb világmárkákhoz csak a külföldről hazajött zenészek által lehetett hozzájutni. Ők is apránként fejlesztették a hangtechnikai eszközöket. Sanyi a szólógitár mellett jól értett az elektronikához, hiszen civilben tv-szerelőként dolgozott. Az un. „road-man” Varga Lajos is szerves része volt az együttesnek, kitűnő szervezőként, szerelőként, hangosítóként és jó barátként számíthattak rá. A srácok nagyon jól megértették egymást, rengeteg időt töltöttek együtt. A próbákon sokszor órákig tartott míg „beállt” egy bonyolultabb szám, nyugati kották még nem igen voltak. A rádióból magnóval felvették a dalokat, majd sokszori lejátszással, hallás után írták le a dallamot, a harmóniát és ritmusképletet. Ebben leginkább az abszolút hallású Miklós jeleskedett, de a ritmusképletet Balázs magas színvonalon hozta. Az angol szövegeket fonetikusan írták le. (Közbevetem, hogy az angol mennyire „hasonlít” a magyarra arra jó példa a Spencer Davis Group híres dala: Give me somelovin’, ejtsd: givme szam lavin, amit a zenekarok úgy énekeltek: Kiviszem a lavort).

Műsorukban az ifjúság által kedvelt beat-pop dalok, disco slágerek mellett saját szerzeményeiket is sikerrel játszották.

Kedvenc stílusuk a kissé agresszívebbhard rock (pld: Black Sabbat, UriahHeep, Deep Purple) volt, amelyekben Debreczeni József ritmusgitáros énekelte a dallamot, Veres Miklós pedig a második szólamot. Két fesztiválra emlékeznek szívesen. 1976-ban Füzesgyarmatról elhozták a II. díjat, ugyanott Major Balázs dobosként különdíjat kapott. Büszkék arra, hogy az  akkor már híresnek számító Piramis együttesnek is nagyon tetszett a zenéjük. Az orosházi fesztiválon is méltó elismerésben részesültek, ahol azsüri elnöke, Gonda János a budapesti jazz-tanszak alapítója, tanára, dzsesszelméleti könyvek írója volt.

A zenekarért hatalmas rajongó tábora lelkesedett Mezőtúron, a Petőfi úti Művelődési Központban kaptak próba helyiséget – a színházteremhez kapcsolódó emeleti öltözők egyikében. Cserében rendszeresen felléptek ott, vasárnaponként ötórai teák keretében táncoltak zenéjükre a kollégista fiatalok, a helybelieknek pedig szombatonként játszottak.  A megyében, és azon túl is sokfelé felléptek, de rendszeres meghívásuk volt Szolnokon a Ságvári Művelődési Házba, Kunszentmártonba és Túrkevére.

A zenekar huszonöt évvel ezelőtt játszott együtt utoljára. Sajnos a helybeli fiúk letették hangszerüket, ma már csak hallgatják a muzsikát. Major Balázs jó ideje Vácon él. Különböző formációkban aktívan dobol, korábban lemezei jelentek meg. Néhány évvel ezelőtt a Zsinagógában egy nyári hangversenyen tapsolhattunk neki.

Miklós büszke rá, hogy mindhárom gyermeke zenél. Ági a Dalvarázs megalakulása óta a zenekar csellistája, Kata népi hegedül, elvégezte a Nyíregyházi Tanárképző Főiskola népzene tanszakát, Miklós pedig a munka mellett basszus gitározik egy zenekarban.

Jóskáéknak három, Sanyiéknak két felnőtt gyermekük van, mindegyik zeneszerető ember.

Kedves Olvasó!

Elmondom Önnek, hogy amikor ez a zenekar sok-sok fiatalnak szerzett örömteli zenei élményt, akkor én már Finnországban éltem. Hazalátogatásaim során, majd mióta  újból itthon élek, sokat hallottam róluk, sajnos élőben nem voltam részese koncertjeiknek. Szerettem volna a helyi zenei életegykori jeleseivel beszélgetni, nagy örömömre 2021 őszén sor kerülhetett erre. Köszönöm nekik a kellemes találkozást!

UI: Varga Lajos kezdeményezésére a zenekar vendége volt a Szolnoki Televízió 2021. május 2-i  Zenevonat című adásának, mely az interneten megtalálható.

(Megjelent a Túri Kalendárium 2022. évi kötetében is, mely kapható a Tourinform irodában és a Dózsa György úti Papírboltban.)