Volt egyszer egy főzőverseny

A Túri Vásár már nem is lenne igazi főzőverseny nélkül, elmaradhatatlan része a rendezvénynek.

Ebben az évben rekordot döntöttünk, harmincnyolc versenyző jelentkezett a megmérettetésre és több mint hetven bográcsban rotyogtak a finomabbnál finomabb ételek. Elmond-hatjuk, hogy helyinek indult kis főzőversenyünk lassan kinövi magát, hiszen a megye több települése is képviseltette magát, de voltak versenyzőink a környező megyékből is.  Az immár térségünkben is kiemelkedő és elismert verseny az elmúlt évnek megfelelően a főiskola előtti területen került megrendezésre. Már pirkadatkor a versenyzők felsorakoztak, elfoglalták főzőhelyeiket és megkezdték az ételek felkészítését. Ennek köszönhetően kellemes illatokra ébredhettek a környéken lakók és a vásárosok.  Az idei évben is a birkapörkölt vitte a prímet, de mellette megtalálható volt az Alföld többi gasztronómiailag elismert étele is. Sorolhatnám a jobbnál jobb ételeket, a pacalt, a marhát, a töltött káposztát, a kakaspörköltet, de igazán átérezni csak az tudja, hogy milyen ízek és illatok keveredtek, akik kilátogattak a versenyre. Hála Istennek nagy volt az érdeklődés a vásárlók részéről is, tudtak válogatni az ételek között. A nap végére elmondhatjuk, hogy minden elfogyott, ami a bográcsokban készült. 

A versenyen elkészült és benevezett finomságokat háromtagú zsűri értékelte. A zsűri elnöke Vomberg Frigyes séf volt, neki segédkeztek Fási Sándor mesterszakács és Pete Lajos szakács, a verseny szervezője. Vomberg Frigyes elmondása alapján nem volt egyszerű dolguk, sok szempontot figyelembe vettek az ételek értékelése során. Az ítészek többek között pontozták az ételek elkészítésének módját, tálalását, állagát és természetesen az ízét és díszítését is. Ezen pontok összesítése során született meg a végeredmény. Négy különdíj és I. II. III. hely került kiosztásra.

Különdíjban részesültek:

Nagy István Pacal pörkölt

Ízőrzők Klubja Fegyvernek Rántott sertésköröm sült burgonyagombóccal lecsós ágyon

Muzsai István Birkapörkölt

Vincze Csaba Pacalpörkölt        III.  helyezett:

Borsós Lőrincz Birkapörkölt

II. helyezett:

Nagy Zoltán Marhapörkölt

I. helyezett:

Hegyi István Birkapörkölt

Ezúton is gratulálunk a díjazottaknak és köszönjük a versenyzőknek a részvételt. A következő főzőversenyünkre is várjuk a jelentkezőket, amely az Ősz-ülő programunkon kerül megrendezésre egy süteménysütő versennyel karöltve.

Pete Lajos