Városi Gyermeknap, kicsit másképp….

Városi Gyermeknap, kicsit másképp….

 

Sok-sok idő után ismét rendezvényt szervezhetett a Mezőtúri Közművelődési és Sport Közhasznú Nonprofit Kft. Természetesen a szervező társaságnak sok dolgot kellett figyelembe venni, több jogszabálynak és veszélyhelyzeti intézkedésnek kellett együttesen megfelelni. A legnagyobb kérdést mégis a Gyermeknap megvalósítása, vagy nem megvalósítása adta. A megszervezzük-e a programot korlátozásokkal, vagy az egyáltalán nem szervezzük meg az eseményt közül – úgy gondoljuk –, hogy a kevésbé rossz megoldást választottuk. A megszervezés mellett döntöttünk. Az esemény kapcsán számos kihívás elé állított bennünket a folyamatosan változó jogszabályi háttér. Utoljára már a szabadtéri vagy zárt esemény megvalósítása között kellett ismét döntenünk, hiszen más-más szabályozás alá esik a kettő. Ám végül a Gyermeknap helyszínét az időjárás döntötte el.

A programok a Városi Oktatási Centrum sportcsarnokában kerültek megtartásra, így a belépés védettséget igazoló kártyához kötött volt. A címben szereplő „kicsit másképp…” ezt tükrözi. Nagyon szerettünk volna mindenkinek szolgáltatni és minden gyermeket szerettünk volna vendégül látni, de az aktuális helyzet ezt nem tette lehetővé. Döntenünk kellett. A szeszélyes májusi időjárásra és az Országos Meteorológiai Szolgálattal történő egyeztetésre hivatkozva hoztuk meg a döntést, és mint utólag ki is derült, helyesen. A későbbiekben, a korlátozások feloldása után igyekszünk kárpótolni azokat a gyermekeket, akik a mostani programra nem tudtak eljönni kártya hiányában.

Május utolsó vasárnapján a programok 9 órakor kezdődtek a Szabó Gábor kerékpáros emléktúrával. Bíró László szervező elsődleges célja volt az emlékezés és a tisztelet megadása Szabó Gábor emlékének. A túra két távján – 20 km, 50 km – több, mint 30 kerékpározó vett részt.

A sportcsarnokban 10 órától kezdődtek a színpadi programok. Elsőként a Kacagó Bábszínház előadásában láthattuk a Rigócsőr királyfi című darabot, majd sokak kedvence a Buborék Együttes lépett színpadra. A koncert után a Dalma Dance Club SE tagjai érkeztek, bemutatva a már díjazott produkcióikat, illetve debütáló koreográfiákat is hoztak.

Közben ingyenes légvár és trambulin várta a gyermekeket. A Kenderkóc Népi játszóházban népi ügyességi játékok és kukoricás játszó állt a gyermekek szolgálatára, valamint lehetőség volt a kézműves foglalkozások keretében termésképeket készíteni, illetve bőrből pénztárcát, karkötőt és kitűzőt alkotni, amelyeket természetesen mindenki haza is vihetett. Velünk volt a napfolyamán Manka bohóc is, aki minden gyermeknek örömmel hajtogatta a lufikat.

A kora délutánra meghirdetett programokat már az időjárás némileg átszervezte. Az ügyességi versenyek a sportcsarnokban kerültek megszervezésre, a kerékpáros ügyességi verseny sajnos az eső miatt elmaradt, az aszfalt rajzversenyben a rajzok éppen elkészültek, de sajnos a zsűrizésre már nem maradt elég idő, viszont a Patkós Éva és Kelemen Márta alkotta zsûri minden rajzolót díjazásban részesített. Később Molnár Orsi interaktív zenés műsorára táncolhattak kicsik és nagyok egyaránt, majd a Reni Zumba Dance gyermek csapatai léptek színpadra, akik egy kis meglepetéssel is készültek a Gyermeknapra. Egy flashmobot hirdettek a főiskola elé és a Jerusalema tánckihívást táncolták el közösen a közönséggel. Ezt követően kihúztuk a tombola nyereményeket, ahol több pléd, társasjáték, kirakó, tollasszettek mellett gazdára talált egy ágynemű huzat, egy Twister családi társasjáték és egy Pop up sátor is. A programok sorát a Hegeshow extrém sportbemutató zárta. A tervek szerint szabadtéren valósult volna meg ez a program, viszont az időjárás ez alkalommal is közbe szólt, így a fiúk profizmusának köszönhetően a csarnokban került felépítésre a bemutatóhoz szükséges pálya. Az ország legjobbjai érkeztek a Városi Gyermeknapra, akik a gravitációt meghazudtoló showműsorukkal felnőttet és gyereket egyaránt elkápráztattak.

Eseményünket több kézműves árus is színesítette, akiknek ezúton is köszönjük, hogy eljöttek hozzánk.

Rendezvényünk az EFOP-3.9.2-16.2017-00011 azonosítószámú „A humán kapacitások fejlesztése Mezőtúr térségében” elnevezésű projekt keretében valósult meg. A pályázati jelenlétívünknek köszönhetően láthattuk, hogy számos településről érkeztek hozzánk vendégek. Nagy örömmel számolhatunk be arról, hogy Törökszentmiklósra, Szentestre, Szarvasra, Kétpóra, Délegyházára, Gyomaendrődre, Túrkevére, Békésre, Kisújszállásra, Szolnokra, Tiszaföldvárra, Szegedre és Érdre is eljutott az eseményünk híre.

Rendezvényünk támogatói: Mezőtúr Város Önkormányzata, a Mezőtúri Intézményellátó és Ingatlankezelő KN Kft, a Mezõtúri Polgárőr Egyesület, ProTúr Kerékpáros Sportegyesület és a Magyar Vöröskereszt. Köszönjük támogatásukat.

És bár tökéletes szervezés nem létezik, bízunk abban, hogy, akik velünk tartottak, találtak szívüknek kedves programot és látják, hogy bennünket a jó szándék vezérelt. Igyekeztünk a helyzetből a legjobbat kihozni

Találkozzunk legközelebb is!

 

 

Bodor Márti