„Vajon mennyire vagyunk hűek Szent István tanításához?”

Mezőtúron, a Kossuth Lajos téren várták a lakosokat a Szent István napi ünnepségre augusztus 20-án. A jeles esemény kezdetén a Himnusz eléneklését követően a Mezőtúri Szépkorúak
Hagyományőrzők Klubja érkezett meg a nemzeti szalaggal átkötött új kenyérrel, amit átadtak Szűcs Dániel polgármester részére.

Az ünnepi műsor részeként a  Mongol-Agrár Zrt. Népdalköre citera szóval kísért népdalokat adott elő. Ezt követően a történelmi egyházak képviselői áldották meg az új kenyeret.

Mihalina László lelkészelnök beszédében többek között gyermekkorának augusztus 20-áit idézte fel.

Mint elmondta, édesanyja mezőtúri születésű, ebben a városban kötött házasságot, ahogy elődei is, egészen az 1700-as évekig visszamenőleg. Ő Budapesten született, ezért az államalapítás megünneplésének napján általában már délelőttöt a Duna parton töltötték nagyapjával, ahol a rakpartokról figyelhették a repülőgép bemutatókat, majd este több ezer emberrel együtt a látványos tűzijátékot. Mint elmesélte, a debreceni egyetemi évek alatt a virágkarnevál színesítette meg az augusztus 20-i ünnepet. Napjainkban, Mezőtúron élve a jeles nap délelőttjén felkeresik a Bíró Kálmánné Bakos Ilona Idősek Otthonának és a Mezőtúri Református Egyházközség Szendy Pál Idősek Otthonának lakóit, amit délután a városi ünnepség, közös kenyéráldás követ.

Majd feltette a kérdést, amit szerinte vizsgálni érdemes ezen a napon: „Vajon mennyire vagyunk hűek István király tanításához?”

A beszédet követően az új kenyeret Szűcs Dániel polgármester szegte meg. A kenyér szétosztásában a Mezőtúri Szépkorúak Hagyományőrzők Klubja segédkezett. Ezeket az örömteli pillanatokat a tehetséges fiatalokból álló Túri zsiványok citerazenekar műsora tette felejthetetlenné.

Kakuk Móni

Fotó: Jenei József