Üzenet Napja

“Ember lenni mindég, minden körülményben.”

 

2021. június 20-án került sor városunkban az Üzenet Napja alkalmából szervezett városi megemlékezésre. Botyánszky János evangélikus lelkész tiszteletére, minden évben összegyűlnek a megemlékezők az Evangélikus Templomban.

Botyánszky János 1934 és 1976 között szolgálta a mezőtúri evangélikus közösséget. 1944. június 16-án, amikor a mezőtúri zsidókat a téglagyári gettóból a vasútállomásra hajtották, hogy bevagonírozzák és haláltáborokba vigyék őket, megszólaltatta a közeli evangélikus templom harangját, így kísérve el az elhurcoltakat szomorú útjukon.

Az esemény a Mezőtúri Bárdos Lajos Alapfokú Művészeti Iskola hangszeres növendékeinek műsorával kezdődött.

2014-től kezdődően minden esztendőben, ezen a napon Botyánszky János díjjal jutalmazzák azt a mezőtúri személyt, aki mezőtúri embertársáért vagy embertársaiért való önzetlen emberségről, segítőkészségről tesz tanúbizonyságot és ezzel kiemelkedő példát mutat. 2021-ben a “Botyánszky János”díjat Tiba Mihályné kapta. A díjat átadta Herczeg Zsolt Mezőtúr város polgármestere és Szűcs Dániel Mezőtúr város alpolgármestere.

“Tiba Mihályné Iványi Veronika, mind személyi és mind pedagógusi tulajdonságai alapján igazi példakép lehet előttünk. Egész életét a másik embertárs segítése, problémáinak megoldásában való részvétele jellemezte. Számára  az ember-társ sikere, boldogsága a legfontosabb, ezért mindig mindent megtett. A mai napig nagyfokú segítőkészségével, ötleteivel, munkájával segíti közösségünk életét” – hangzott el az eseményen.

A kitüntetéshez szívből gratulálunk.

A városi megemlékezés a Botyánszky Emlékparkban folytatódott, ahol Juhászné Szigeti Erzsébet nyugalmazott igazgató mondta el emlékező gondolatait. Majd a kegyelet, az emlékezés koszorúinak, virágainak elhelyezésére került sor a Botyánszky János emlékműnél.

A megemlékezés zárásaként a megjelentek harangzúgás kíséretében közösen sétáltak el a Holokauszt Emlékhelyhez, ahol a történelmi egyházak képviselői imádságot mondtak, majd emlékkövek elhelyezésével zárult a rendezvény.

 

Bodor Márti