Üzenet napi megemlékezés

„Ha szeretetre neveljük gyermekeinket, áldozatkészségre, bátorságra akkor még több adatik hozzá.” (Botyánszky János, 1943.)

Az Evangélikus templomban Emlékezõ Istentiszteletet követõen  a Mezőtúri Bárdos Lajos Alapfokú Művészeti Iskola növendékeinek mûsorával indult az Üzenet napi megemlékezés június 19-én. Majd a kegyelet, az emlékezés koszorúit, virágait helyezték el a résztvevõk   a templom melletti Botyánszky János emlékmûnél.

A megemlékezés folytatásaként Selmeczi Lajos Péter evangélikus lelkész osztotta meg emlékezõ gondolatait bátorságról, emberségrõl. Botyánszky János esperes úr 1944. június 16-án szólaltatta meg az evangélikus templom harangját, amikor a mezõtúri zsidókat a téglagyári gettóból a vasútállomásra hajtották, hogy bevagonírozzák és haláltáborokba vigyék õket. Botyánszky János a harang hangjával búcsúztatta az elhurcoltakat szomorú útjukon.

Majd a Holokauszt Emlékhelynél folytatódott az üzenet napi városi megemlékezés, ahol a jelenlévõk a Shalom Aleichem címû dal meghallgatása és Éger Ádám református lelki pásztor imádságát követõen az emlékezés virágait, köveit helyezték el az emlékhelynél.

Kakuk Móni

Fotó: Jenei József