Tourinform szakmai tanulmányút Cegléden

A Tourinform országos irodahálózatát szakmailag összekapcsoló Nemzeti Turisztikai Ügynökség Koordinációja nagy hangsúlyt fektet a szakmai kapcsolattartásra, így 2023. tavaszán több iroda tanulmányutat szervez a Tourinform irodai kollégák számára turisztikai kínálatának bemutatására.

Március 22-én hét iroda vett részt Cegléden study tour-on: Debrecen, Szeged, Csongrád, Kiskunfélegyháza, Ráckeve, Bükfürdő mellett Mezőtúr. Városunkat én képviselhettem. Fontosnak tartom az irodahálózaton belül a személyes kapcsolatok kiépítését és ápolását, Mezőtúrt sokkal könnyebb így bekapcsolni Magyarország turisztikai vérkeringésébe.

Városturisztikai séta során megismerhettük Cegléd építészeti örökségét, szépen rendezett és nyugalmat árasztó főterének hangulatát. Láthattuk a Kossuth-szobrot, melynek másolata New York-ban áll és a Református Nagytemplom panorámasétányáról megcsodálhattuk a főtér látképét és épp meghallgathattuk a déli harangszót. Megismerkedhettünk a város történelmével. Mezőtúriként büszkén hallgattam, hogy míg a mi városunk 1378-ban kapott I. Nagy Lajos királytól vásártartási jogot és innentől datáljuk városunk korát, addig Ceglédnek ugyanez a sztorija, csak 1364-es dátummal. Az evangélikus templomuk országos szinten is különlegességnek számító Bach-orgonájának barokk hangzását minikoncert keretében élvezhettük, a Kossuth Múzeumban pedig Zakar József igazgató tartott nekünk tárlatvezetést. Az időszaki, „Bíbor és arany” című kiállításon Kossuth Lajos saját személyes tárgyai, relikviái és kézzel írott levelei mellett most olyanokat is bemutatnak, amelyeket egyébként állagmegőrzés céljából fénytől védett helyen tárolnak. Ilyen például Kossuth Lajos Attilája vagy épp cipője. Ez utóbbi érdekessége, hogy egy sámfára készült, vagyis teljesen egyforma, így Kossuth váltogatva viselte őket, hol egyiket, hol másikat hordva jobb és bal lábán. Múzeum-igazgató úr elmondása szerint az eredetileg március 31-ig látható kiállítás nyitva tartását egy hónappal meg fogják hosszabbítani, így megtekintését minden kedves olvasónak szívből ajánlom szíves figyelmébe.

Nyáron pedig a ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont medencéi, óriási füves területei és nem utolsósorban csúszdaparkja várja a látogatókat. Mellette mindenki talál magának megfelelő szálláshelyet, hiszen négycsillagos szálloda, apartman- és mobilházak, illetve kemping is a rendelkezésre áll.

A város két legnagyobb rendezvénye júniusban a Laskafesztivál, szeptemberben pedig a Kossuth Toborzó és Huszárfesztivál, amikor Kossuth imitátorral és huszár díszsorral újrajátsszák Kossuth ceglédi beszédét. Decemberben pedig hagyomány, hogy a Mikulás a templomtoronyból leereszkedve érkezik meg Ceglédre.

Összességében a szakmai nap végére tele élménnyel feltöltődve, mi turisztikai kollégák mind egyetértettünk a város szlogenjével, mely szerint „Cegléd, több mint gondolnád”.

Lengyel Krisztina

cof