Templom és iskola – megkezdődött a Mezőtúri Református Kollégium 490. tanéve

A Mezőtúr-Belvárosi Református Nagytemplomban 2019. szeptember elsején, vasárnap 10 órától ünnepi istentiszteletet tartottak. A Mezőtúri Református Kollégium 490. tanévnyitó ünnepségén hálát adtak a Mezőtúri Református Látogatóközpontért, melyen belül megnyitják felújított épületeiket: a Belvárosi Református Nagytemplomot, a Református Gimnázium Dísztermét és az Ókönyvtár épületét.

A hálaadó istentiszteleten dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke hirdette az Igét a Bírák 5,1-3 és 31b alapján. „Az Isten által kínált szabadság felér egy feltámadással: új reményt, életkedvet és örömet ad. Mezőtúr megújult teret kapott, a szellemi-lelki örökség terei bővülnek, és ezeket az ajtókat pedig ki kell nyitni a látogatók számára” – mondta.

Koncz Tibor, a Nagykunsági Református Egyházmegye esperese köszöntőjében Reményik Sándor Templom és iskola c. versét idézte fel, kiemelve e kettő fontosságát és összekapcsolódását. „Urunk Istenünk, ez az egész a te kezedből való és a tiéd lesz. E terek csak akkor töltik be igazán rendeltetésüket, ha Istené lesznek, és ezt sosem szabad felednünk” – zárta szavait.

Prof. dr. Latorcai János, a Mezőtúri Református Oktatási Intézmények Igazgatótanácsának elnöke, az Országgyűlés alelnöke tanévnyitó beszédében kitért arra, hogy fontos az ilyen ünnepi alkalmakkor felidéznünk a múltat, és a jövőbe tekintve kitűzni az új célokat. „Igazán szimbolikus, hogy a templom és az iskola egyszerre újult meg” – mondta.

Mihalina László, a gyülekezet lelkipásztora ismertette a felújítási munkálatok részleteit. A fejlesztésnek köszönhetően kívül-belül teljesen megújult a Mezőtúri Református Nagytemplom és további vallási turisztikai funkciókkal várják az ide látogatókat a hozzá kapcsolódó látogatóközponti elemek: a templomtorony, az Ókönyvtár és a Gimnázium Díszterme is. A projekt zárását követően a látogatóközpont hivatalosan is megnyitja kapuit a látogatók számára, így mindenki számára megtekinthető a Gimnázium Díszterme és a 2011-ben Történelmi Emlékhellyé avatott és Magyar Örökség Díjas Ókönyvtár.

Az átadó ünnepségen egyházzenei művekkel a liturgiában szolgált a Debreceni Református Kollégium Kántusa, a Psalterium Hungaricum Énekkar (Budapest) és a Mezőtúri Református Felnőttkórus. Berkesi Sándor, Arany János és Marczi Ernő vezényeltek; orgonán Sárosi Dániel, trombitán pedig Karapancsev Kristóf kísérte az éneket. Az istentisztelet végén Égerné Tamás Annamária, a Mezőtúri Református Kollégium főigazgatója nyitotta meg a tanévet.

Mezőtúri Református Egyházközség