Teleki-Közgé60

A Teleki Blanka Gimnázium, Technikum és Kollégium idén kettős évfordulót ült, hiszen nemrégiben került sor az iskola 125 éves fennállásának megünneplésére, 2022.11.30-án pedig a közgazdasági képzés elindulásának 60. évfordulójára emlékeztünk a közgazdasági munkacsoport szervezésében. Ezt a jeles alkalmat egy rendezvénysorozattal ünnepelte a Teleki, amely tavaly ősszel vette kezdetét és szerepeltek benne egyetemi oktatók által tartott szakmai előadások, vetélkedő, karácsonyi vásár és gyárlátogatás is.

1962. szeptember 1-jén Berényi Zoltánné igazgatósága alatt indult el az első közgazdasági osztály 47 lánnyal, Kovács Imre osztályfőnök vezetésével. Külön öröm, hogy a jubileumi ünnepségen ebből az első osztályból két öregdiák is jelen tudott lenni, akik az osztály nevében jelképesen átvették a korábban elveszett érettségi tablójuk másolatát. Kókainé Szűcs Ildikó egykori közgés Telekis, jelenlegi szakmai munkaközösség-vezető méltatta a beszédében elődeit, akik nélkül ő sem tarthatna itt a pályáján. Majoros Gergely igazgató úr és a kilencedikes fecskék műsorának köszönhetően visszatekinthettünk 1962 kiemelkedő eseményeire. Szűcs Dániel, Mezőtúr város polgármestere köszönetét fejezte ki az oktatótestületnek a magas színvonalon végzett szakmai munkáért és a nevelő-oktató tevékenységért, amelynek elismeréseképpen egy ajándékcsomagot nyújtott át. A közgések sokszínűségét kihangsúlyozandó a műsorban kortárs versek és dalok is elhangzottak a tolmácsolásukban, valamint egy díjnyertes táncprodukciót is megcsodálhattunk.

A jubileumi ünnepséget egy emléktábla avatása zárta, amelyet a kétszeres Telekis öregdiák, Balogh Ibolya képzőművész készített. Az emléktábla hamarosan felkerül a végső helyére, az iskola belső falára. Ahogyan Juhász Sándorné Koppány Márta nyugalmazott közgazdász tanár fogalmazott a visszaemlékező gondolataiban, 60 év nagy idő egy ember életében, viszont egy iskola életében ez még csak kamaszkornak számít. Mi visszük tovább a stafétát, amit az elődeinktől kaptunk, őrizve a Teleki szellemiségét.

Balázsné Szabó Marianna