Tanuljatok meg nemet mondani!

Tanuljatok meg nemet mondani!

A Fiatal Családosok Klubja Egyesület mezőtúri tagszervezete, a FICSAK Mezőtúr Alapítvány a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával drog prevenciós napot szervezett 2022. március 4-én a Városi Oktatási Centrumban. A sportcsarnokban közel 1000 fő általános iskolás, felső tagozatos diák és középiskolás tanuló gyűlt össze. A Mezőtúri Rendőrkapitányság munkatársai játékos feladatokkal, ajándéktárgyakkal, rendőrképzésekkel kapcsolatos tájékoztatással készültek a megjelenő diákok és tanárok részére. Köszöntőt mondott Herczeg Zsolt polgármester, aki örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a rendezvény megrendezésre kerülhetett, hiszen nagyon fontosnak tartja a fiatalság drogokkal kapcsolatos széleskörű tájékoztatását.

Kiss Ferenc rendőr alezredes, rendőrkapitány kiemelte, ez nagyon fontos téma, amiről beszélni kell, hiszen életeket menthet a megelőzés.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság képviseletében Vojter – Szabó Zita rendőr alezredes asszony, a Bűnmegelőzési Osztály vezetője tartott elsőként előadást, aki a kezdetekkor Kosztolányi Dezső képét vetítette ki, aki köztudottan kokainista volt. Tisztázta, vannak veszélytelen, legális drogok, amik mértékkel fogyasztva nem károsak, ilyen például a kávé, az energiaital. Az illegális drogok elterjedése Magyarországon igazán az 1960-as években kezdődött, az első droghalált 1969-ben regisztrálták. Hangsúlyozta, a kábítószerfüggés azért veszélyes, mert az egyén elveszíti a konrollt. A fogyasztó azt hiszi, ő dönt, mikor nyúl a szerhez és kívánja érezni a mámort és mikor nem, de ez hamis illúzió, ezekben az esetekben az „anyag” irányít. Tönkreteszi az emberi kapcsolatokat, a függő képes a saját szüleitől lopni, képes bárkinek hazudni, akár még egyéb bűncselekményt is elkövet, hogy „szomját” – a röpke szer okozta boldogság reményében- enyhítse. Számtalan tehetséges fiatalt bekebelezett, akiknek élete többségében menthetetlenül félresiklott. Aki egyszer kábítószerfüggő lesz, örökre az marad, de a szerhasználatot szakmai és családi segítséggel abba lehet hagyni. Mezőtúri Rendőrkapitányság drogprevenciós előadó, bűnmegelőzési tanácsadó: Tóthné Szonda Brigitta rendőrfőhadnagy. Áldozatsegítő vonal: 0680 225 225.

Vojter- Szabó Zita rendőr alezredes asszony hangsúlyozta, a Büntető Törvénykönyv is szigorú a kábítószerbirtoklással- és terjesztéssel kapcsolatban. Egy körömhegynyi cannabis birtoklása elég ahhoz, hogy 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztéssel büntessék az elkövetőt és a kábítószerfüggés ténye nem enyhítő körülmény. Előadásának végén bemutatott egy kisfilmet egy harminchárom éves drogfüggő férfiról, aki elmesélte, hogy mindent tönkretett az életében az, hogy nem tudott nemet mondani a kábítószerre.

Majd Dr. Zacher Gábor főorvos, oxyológus, honvéd- és katasztrófa orvostan szakorvos, mentőorvos, címzetes egyetemi docens előadása következett, aki emblematikus képviselője a drog prevenciónak hazánkban. Kitért a váratlan Covid járvány negatív hatásaira, és a jelenlévő fiatalokat az oltás felvételére buzdította. Mint elmondta, az utóbbi két évben Covid osztályon dolgozott és a súlyos betegek, és saját megfigyelései alapján elhunytak körülbelül 95 %- a nem volt beoltva. Kiemelte, eddig a Földön hatmillió ember életét követelte az új típusú koronavírus. A karantén a fiatalokra is látványosan romboló hatással volt, hiszen megemelkedett a szorongás, depresszió a körükben.

Magyarországon még mindig az alkoholfüggés a legsúlyosabb, hiszen hozzávetőlegesen 800.000 magyar embert érint, de alattomos veszély a drogfüggés is, ami becsülve körülbelül 20.000 egyén esetében áll fenn. Vannak rétegkábítószerek, amik a módosabbak sajátjai, ilyen a kokain, aminek egy adagja körülbelül 30. 000.- Ft- ba kerül, míg a legszegényebbek körében a biofüves cigi a legnépszerűbb, amit már akár 150 Ft- ért megszerezhetnek. Utóbbiban a laboratóriumi vizsgálatok akár három összetevőt is kimutatnak, ami azt jelenti, soha nem tudja a vásárló, milyen méreganyag van benne és melyik az utolsó szál, amit életében elszív. Lehet egyetlen rossz döntés, hajnali fél kettőkor egy házibuliban és utána a tini, aki nem tudott nemet mondani a többiek előtt, nem ébred fel másnap reggel. Kinek a hibája ez? Meg kell vizsgálnunk magunkat, állítja Dr. Zacher Gábor- mi felnőttek, tudunk-e nemet mondani?

Biztosítunk-e számára egy védő családi hátteret, ahol nem csak napi 7 perc figyelem jut rá, ami a magyar átlag gyermekre fordított idő? Teszünk-e a „puttonyába” elég információt ahhoz, hogy tudjon nemet mondani a kortársai előtt? „Értékrend, keretrendszer, kommunikáció”- ezek a legfontosabbak ahhoz, hogy egy fiatal képes legyen szülő, nagyszülő, tanár jelenléte nélkül olyan döntést hozni, ami nem kockáztatja az életét, sorsának jó alakulását.

A Drogprevenciós Nap a „NEAO-KP-2021/10-000425 – „A FICSAK Mezőtúr Alapítvány Programja a családosok és fiatalok tájékoztatására” projekt keretében valósult meg.

Kakuk Móni