Tájékoztató a kutyatámadással kapcsolatban

Tisztelt Lakosság!

Mélyen felháborodtam a városunkban történt legutóbbi kutyatámadás miatt. Az ennek nyomán keletkezett Facebook bejegyzések alatti reakciók és kommentek azonban egyértelművé tették számomra, hogy ismét szükséges tájékoztatnom a lakosságot a kutyatámadásokkal kapcsolatos tényekről, a jogi környezetről és a kutyatámadásokat követő teendőkről, hiszen sok félreértés adódott a témával kapcsolatban.

Mit kell tenni a kutya támadásokkal kapcsoltban?

Előzzük meg azt! Sétáltassuk a kutyánkat pórázon!

Felhívom a lakosok figyelmét, ha valaki azt tapasztalja, hogy más a kutyáját póráz nélkül sétáltatja, haladéktalanul értesítse a rendőrséget. Ez esetben veszélyeztetés kutyával szabálysértés valósul meg, szabálysértési ügyben a rendőrség az illetékes.

Ne a facebookon posztoljon az észlelő, hanem forduljon azonnal az illetékes szervhez. Jelen esetben ez a rendőrség. A 112-es telefonszámot kell hívni.

Meg kell várni a kiérkező rendőrt, feljelentést kell tenni és lehetőség szerint telefonnal videót kell készíteni az esetről, hogy legyen bizonyíték.

Amennyiben valaki felügyelet nélkül kóborló kutyát lát, abban az esetben a gyepmestert kell hívni. Zuppán Zoltán – 0670/338-0517

A kutya chipről történő azonosítása után a polgármesteri hivatal jár el, lefolytatja a szükséges eljárást, megteszi a szükséges feljelentéseket.

Ha megtörtént a támadás!

Amennyiben valakit, vagy valamilyen állatot (kutya, macska stb) kutyatámadás éri az ügy kétirányú.

Egyrészt szabálysértés, másrészt állatvédelmi eljárás. Az előbbinél a rendőrség, az utóbbinál a jegyző az illetékes.

Feladatok:

  1. 1. Támadás esetén értesíteni kell a rendőrséget a 112-es telefonszámon. A nap 24 órájában szolgálatot látnak el. Itt helyszíni jegyzőkönyv készül, megindul a szabálysértési eljárás, állatvédelmi ügyben áttételre kerül az ügy a polgármesteri hivatalhoz.

Kérem, hogy az észlelő, a sértett ne a Facebookon posztoljon, hanem forduljon azonnal az illetékes szervhez. Jelen esetben ez a rendőrség. A 112-es telefonszámot kell hívni, valamint a polgármesteri hivatalt.

  1. 2. Szükséges a jegyzőnél a polgármesteri hivatalban is feljelentést tenni.

Nagyon fontos és sokan sajnos ezt a lépést nem teszik meg, ezért nyomatékosan megkérek mindenkit, tegyék meg a feljelentést, mert csak ez esetben lehet eljárni. (Facebook poszt alapján, amennyiben hivatalos feljelentés nem érkezik a jegyző nem tud eljárni az ügyben.) Ez érkezhet postán, ügyfélkapun vagy a jegyzo@mezotur.hu  email címre. A bejelentéseket minden esetben kivizsgáljuk!

  1. 3. Sérülés esetén a sérülést dokumentálni kell. Egyrészt ember sérülése esetén, az ügyeleten fel kell vetetni a látleletet, másrészt sérült állathoz állatorvost kell hívni. Ez azért fontos, mert az állatvédelmi bírság kiszabásánál, egy esetleges állattartástól eltiltásnál szükséges ennek ismerete. Ez határozza meg a bírság mértékét, ez alapozza meg az eltiltást.

Született olyan bejegyzés a kutyatámadással kapcsolatban, ahol a poszt írója név nélkül ugyan, de bátran állít hazugságot, miszerint az önkormányzat (sajnos még mindig nem tudják egyesek, hogy mi az önkormányzat és a polgármesteri hivatal között a különbség) nem jár el az ügyekben.

Kiemelném, hogy a poszt névtelen írójától, a közössége tagjaitól ez ideáig nem érkezett feljelentés a hivatalomhoz, nem történt részükről olyan jelzés, mely eljárást eredményezett.

Tájékoztatásul szeretném közölni, hogy állattartási, állatvédelmi ügyekben polgármesteri hivatal a következők szerint intézkedett az elmúlt években:

2019. évben    19 db,2020. évben    24 db,2021. évben    35 db, 2022. évben    20 db,

2023. évben    14 db.

Ebből kutyatámadások, kutyával való veszélyeztetési ügyek: 2019. évi    1 db, 2020. évi    1 db,

2021. évi    9 db, 2022. évi    2 db, 2023. évi    2 db.

A fent felsorolt ügyekben, több esetben súlyos pénzbírságot szabtunk ki. Akadt olyan, amikor a bírság összege a 2 millió forintot is meghaladta.

A kutyatámadások megelőzése és szankcionálása érdekében az elmúlt hetekben egyeztetést folytattunk a Mezőtúri Rendőrkapitányság illetékeseivel és a probléma megoldása érdekében ebben a hónapban újabb egyeztetésre fog sor kerülni.

Nyomatékosan felhívom a figyelmet, feljelentés nélkül nem tudunk eljárni, valamilyen formában az áldozattal kapcsolatba kell kerüljünk. A facebook erre nem a megfelelő fórum, a facebook, a facebook munkatársai nem járnak el hatóságként!

A fent megadott címeken kell jelezni.

Tisztelt Lakosok!

Kérem kutyatámadás esetén a fentiek szerint járjanak el. A feljelentéseket meg kell tenni, ahhoz, hogy az ügyekben eljárásokat tudjunk indítani és azokat eredményesen le tudjuk zárni és ezzel a későbbi problémákat is meg tudjunk előzni.

Kérem, Önöket, hogy bizalommal forduljanak hozzám, amennyiben ilyen jellegű problémájuk adóik. Előzzük meg a bajt!

dr. Enyedi Mihály
jegyző