TÁJÉKOZTATÓ

2023. július 1-jével új hulladékgazdálkodási rendszer fog életbe lépni, melyben a magyarországi települési hulladék begyűjtését, kezelését és számlázását a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. fogja végezni.

Mezőtúrt érintően változások lesznek a zöld hulladék elszállításával kapcsolatban. Röviden szeretném összegezni Önöknek a legfontosabb információkat.

Tavaly nyáron újraindult Mezőtúron a házhoz menő zöldhulladék gyűjtése. A zöld hulladékot biológiailag lebomló zsákokban, illetve a gallyakat, ágakat csévébe kötve lehet elhelyezni a házak előtt, melyek minden hónapban elszállításra kerülnek. Ez a lehetőség a környező településeken (Törökszentmiklós, Martfű) évek óta jól működik és a jövőben is minden mezőtúri háztartás számára biztosított. A biológiailag lebomló zsákok jelenleg az alábbi mezőtúri üzletekben vásárolhatóak meg:: Kertvárosi Csemege – Mezőtúr, Erkel Ferenc út 10., Újvárosi ABC – Mezőtúr, Sugár út 37., HONI ABC – Mezőtúr, Kiss János u. 74., Ági Csemege Bolt – Mezőtúr, Túrkevei út 4.

Fontos információ, hogy május 15-től az új szolgáltató döntése okán megszűnik a zöldhulladék gyűjtés lehetősége a Kávási Sándor utcai hulladékudvarnál.

Szeretném kiemelni, hogy a Kétpói Hulladékudvar továbbra is díjmentesen át fogja venni a zöldhulladékot. Emellett a mezőtúri lakosok segítése érdekében az Intézményellátó Kft. közreműködésével továbbra is biztosítani fogjuk, hogy (a Kétpói Hulladékudvar mellett) helyben is le lehessen adni a zöldhulladékot.

Ennek részleteiről hamarosan tájékoztatni fogom Önöket.

A jövőben szeretnénk a komposztálásra nyitott mezőtúri háztartásoknak komposztáló ládát biztosítani, annak érdekében, hogy a zöldhulladék kérdése házilag kezelhető legyen. Több egyeztetést folytattunk le annak érdekében is, hogy a szelektív hulladékgyűjtőhöz hasonlóan minden háztartás saját, zöldhulladék tárolására alkalmas kukával is rendelkezhessen.

Kollégáimmal keressük a pályázati lehetőségeket és bízom abban, hogy mihamarabb pozitív hírekkel szolgálhatok.

Véleményem szerint kisebb mennyiség esetén kényelmesebb és kifizetődőbb a 100Ft/db áron megvásárolható biológiailag lebomló zsákokban elhelyezni a zöldhulladékot, azonban tudjuk, hogy van olyan helyzet, amikor egyszerre nagyobb mennyiségű kerti hulladék keletkezik, ezért is tartjuk fontosnak a fentebb említett lehetőségek biztosítását.

További információkkal és részletekkel kapcsolatban a következő hetekben tájékoztatással leszek Önök felé!

Szűcs Dániel
polgármester