Szent Iván ünnepe

Szent Iván ünnepe

 

Szent Iván éjszakájának már a pogány világban is nagy jelentősége volt: a megtisztulást, az újjászületést, a világosság sötétség felett aratott győzelmét jelképezte.

A fény és a sötétség küzdelme a keresztény hitvilágba is beleillett, így Keresztelő Szent János napjává tették június 24-ét. Az Iván elnevezés a János név szláv formájából ered.

Szent Iván éjszakája, vagyis a nyárközép a régi római naptárban is június 24-én volt. Napjainkban azonban ez a nap már nem esik egybe az év csillagászati értelemben vett legrövidebb éjszakájával, vagyis a nyári napfordulóval. A nyári napforduló az évnek azt a napját jelenti, amikor a Nap az égbolton a legmagasabb delelési ponton áll. Ez június 21-ére esik. Ilyenkor van az év leghosszabb napja, illetve legrövidebb éjszakája. Hogy Szent Iván éjjele mégsem június 21-ére, hanem június 24-re esik, annak oka pedig a naptárreformokban, a tropikus időszámítási mód sajátosságában és a tényleges naptári évek közti különbségben keresendő. Emiatt alakult úgy, hogy a nyári napforduló három nappal megelőzi a Szent Iván éjjelét, vagyis a nyárközepet. Évszázadok múlva a napfordulók még korábbi dátumokra tolódnak át.

Szent Iván éjjeléhez világszerte számos – elsősorban a tűzzel kapcsolatos – népszokás kötődik. Szent Iván éjjelén napjainkban is világszerte gyújtanak örömtüzeket, melyeket gyakran körbetáncolnak, átugranak.

Így volt ez Mezőtúron is, amikor a szervező Mezőtúri Közművelődési és Sport KN Kft. egy szabadtéri eseményre hívta meg a lakosságot június 24-én. A városi Szent Iván éji tűzugrásra a Túri Fazekas Múzeum udvarában került sor, az aktuális jogszabályoknak eleget téve. Az eseményre a védettségi kártyával nem rendelkezők is beléphettek.

A programok sora 16:30-kor kezdődött Herbály András káprázatos bűvészshowjával, majd Szegedről érkezett hozzánk a Csiga Duó, akik együtt táncoltak és énekeltek a legkisebbekkel. Később a Zagyva Banda vette át a színpadot, akik az elmúlt tizenötév alatt a hazai népzenei élet egyik meghatározó képviselőjévé vált.

A nap végére a Jugglers of the village tűzzsonglőr csapata érkezett, a fiúk egy dinamikus koreográfiával tolmácsolták a közönség számára a láng és a fény táncát, majd meggyújtásra került a Szent Iván éji máglya, mely parazsát a jelenlévők nagy örömmel ugrották át.

A gyermekek ingyenesen vehettek részt a Mosolyudvar Népi Játszóházában és kézműves foglalkozásain, valamint a légvár és a trambulin is térítésmentesen várta a gyerkőcöket.

Köszönjük vendégeinknek, hogy a június legmelegebb napján is velünk tartottak. Várjuk Önöket legközelebb is.

 

Bodor Márti