Széchenyi Terv Plusz – TOP PLUSZ Projektek » Városi Sportcentrum energetikai korszerűsítése Mezőtúron – TOP_PLUSZ-2.1.1-21-JN1-2022-00017

a kedvezményezett neve:

Mezőtúr Város Önkormányzata

a projekt címe:

Városi Sportcentrum energetikai korszerűsítése Mezőtúron

a szerződött támogatás összege: bruttó 250 000 000 millió Ft

a támogatás mértéke (%-ban): 100%

a projekt tartalmának bemutatása:

A pályázat megvalósítási helyszíne Mezőtúr, Szolnoki út 15. szám (Hrsz.: 1878) alatt található Városi Sportcentrum. Az épületben jelenleg olyan technológiai elemek végzik az üzemelés alapját jelentő használati meleg víz és fűtési funkciók ellátását, amelyek hatásfoka a jelenleg érvényben lévő energetikai követelményektől elmarad. Az épület fenntartható, üzembiztos működtetése már középtávon sem biztosított.

A projekt keretében az alábbi fejlesztéseket kívánjuk megvalósítani:

  • – az épület határoló szerkezeteit érintő utólagos lábazati és homlokzati hőszigeteléssel
  • – nyílászáró csere
  • – záró födém szerkezet víz- és hőszigetelése (lapostető)
  • – sportcsarnok épületrész tetőhéjazat cseréje
  • – napelemrendszer telepítése
  • – teljes körű hőtermelő rendszer csere
  • – hőleadók cseréje
  •  

A fejlesztés szükségességét és megalapozottságát adja, hogy az intézmény közcélú funkciójából adódóan, hozzájárul az energiatakarékossági, energiahatékonysági szemléletmód kialakításához, valamint az energiahatékonyság irányába tett törekvések elérésében is nagy szerepe van. A fejlesztés során megvalósítandó tevékenységek hozzájárulnak az intézmények primerenergia-fogyasztásának, valamint az intézmények ÜHG-kibocsátásának csökkentéséhez. A vegyes (fosszilis és megújuló) hőenergiaforrással ellátott épületek energiahatékonysági korszerűsítése jelentősen optimalizálja, csökkenti az érintett intézmény fosszilis energiájának felhasználását hozzájárulva ezzel a hatékony és hosszú távon is fenntartható üzemeltetés megvalósításához.

a projekt tervezett befejezési dátuma: 2024.09.30.

projekt azonosító száma: TOP_PLUSZ-2.1.1-21-JN1-2022-00017