Széchenyi Terv Plusz – TOP PLUSZ Projektek » Élhető Mezőtúr – TOP_PLUSZ-1.2.1-21-JN1-2022-00010

A kedvezményezett neve: MEZŐTÚR VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

A projekt címe: Élhető Mezőtúr

A projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-1.2.1-21-JN1-2022-00010

A szerződött támogatás összege: bruttó 500.000.000 Ft

A támogatás mértéke: 100 %

A projekt tartalmának bemutatása:

Mezőtúr Város Önkormányzatának uniós projektje során a települési kék infrastruktúra, a vízgazdálkodási beavatkozások és a belterületi zöld infrastruktúra fejlesztése valósul meg, mely elősegíti a település általános környezeti állapotának javulását, a lakosság helyben tartását és települési klíma javítását, valamint a fenntartható kerékpárosbarát közlekedésfejlesztés, mely a klíma semleges helyi közlekedési módokat és a biztonságos kerékpározási lehetőségek kialakítását segíti elő.

A projekt keretében az alábbi fejlesztéseket kívánjuk megvalósítani:

  1. 1. Települési kék infrastruktúra fejlesztése, vízgazdálkodási beavatkozások keretében:
    • – A Cs. Wagner József utca és a Széchenyi István utca kereszteződésétől a Puskin utca és a Bajnok utca kereszteződéséig a csapadékvíz elvezető rendszer fejlesztése, részben új szakasz építése. Részben felszíni, részben zárt csapadékvíz elvezető rendszer a szükséges kiegészítő elemekkel, pl. tisztítóaknák a zárt rendszerhez kapcsolódóan, a nyomvonalba eső közművek kiváltása.
    • – A Tulipán utcában (a Dugovics Titusz utcától a Damjanich utcáig) új zárt csapadékvíz elvezető csatorna szakasz építése tisztítóaknákkal. Az új csatornaszakasz a meglévő Tulipán utcai zárt csatorna érintett szakaszának kiváltására épül, ezzel biztosítva a Tulipán utca felső szakaszáról érkező csapadékvizek károkozás nélküli elvezetését a Piac tér irányába, mely jelenleg nem biztosított.

  1. 2.Belterületi zöld infrastruktúra fejlesztésének keretében:
  • – a Puskin utcában (a Dugovics Titusz utcától a Bajcsy-Zsilinszky utcáig) meglévő és a Puskin utca és a Vásár utca kereszteződésében (a Harmatcsepp Óvoda sarkánál) lévő zöldfelület teljes körű rekonstrukciója új utcabútorok elhelyezésével.

  1. 3. Fenntartható kerékpárosbarát közlekedésfejlesztés keretében:
    • – Útépítési engedély nélkül végezhető építési tevékenység a Puskin utcában (a Cs. Wagner József utcától a Bajcsy-Zsilinszky utcáig) meglévő kerékpárút felújítása. A meglévő nyomvonalon kétoldali süllyesztett szegély kialakításával és szükség szerint pályaszerkezet cserével új aszfalt burkolat épül.
    • – Engedély nélkül végezhető építési tevékenység a Székes utcában a Puskin utcán meglévő (felújításra kerülő) és a Kossuth Lajos utcán (a TOP-3.1.1-15-JN1-2016-00001 projekt keretében) megvalósuló kerékpárutak összekötése. A Székes utca burkolata felújításra kerül, kétoldali süllyesztett szegély kialakításával. A felújított burkolaton kétoldali nyitott kerékpársáv kerül felfestésre.

A projekt fizikai befejezésének dátuma: 2025.09.30.