Széchenyi 2020 TOP Projektek » Projekt: Mezőtúri Városháza és kapcsolódó kulturális vonzerők komplex turisztikai fejlesztése

A kedvezményezett neve:  Mezőtúr Város Önkormányzata

A projekt címe: Mezőtúri Városháza és kapcsolódó kulturális vonzerők komplex turisztikai fejlesztése

A szerződött támogatás összege: bruttó 378 088 573 Ft
Projekt összköltsége: bruttó 417 450 464 Ft

A támogatás mértéke (%-ban): 96,96%

A projekt tartalmának bemutatása: Mezőtúr Város Önkormányzatának pályázata uniós támogatást nyert a térségben jelentős kulturális és örökségi helyszínek turisztikai fejlesztésére.A projekt keretében olyan széles körű, országos és regionális érdeklődésre is számot tartó programkínálat megvalósítása a cél, amely a lakosság számára is elérhető, emellett a helyi hagyományok és kulturális örökség bemutatására alapuló komplex turisztikai attrakciót hoz létre. A beruházással a térség kulturális adottságaira építő új vonzerők létrehozása és meglévők fejlesztése valósul meg. A pályázat keretében a kulturális örökség turisztikai hasznosításához, bemutathatóvá tételéhez kapcsolódó felújítás, bővítés, kiállító és bemutatótér, többfunkciós helyiség kialakítása, fejlesztése történik. A fejlesztések több helyszínen valósulnak meg: a Városháza, a Kézművesház, a Kovácsműhely, a Többfunkciós Kulturális Központ, valamint a Városháza szomszédságában található Kikötő.

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2023.09.30.

Projekt azonosító száma: TOP-1.2.1-15-JN1-2016-00003


Sajtóközlemény – Nyitó

Sajtóközlemény

A projekt keretében az alábbi turisztikai célú építési beruházásokra kerül sor:

  • – Városháza turisztikai attrakcióvá tétele
  • – Kovácsműhely látogathatóvá tétele
  • – Kikötő turisztikai célú fejlesztése

A Városháza és Kovácsműhely építési beruházásának megkezdéséhez szükséges közbeszerzési eljárás eredményesen lezárult, melynek eredményeként 2019.07.23-án Kedvezményezett és a Vállalkozó(k) Kivitelezési Szerződést kötöttek.

A Kivitelezési Szerződés 2019.09.23-án lépett hatályba, a munkaterületek átadásra került, a kivitelezési munkálatok tekintetében kivitelező december végére elérte az 50%-os készültségi szintet a Városházán kialakításra kerülő várostörténeti kiállítás tekintetében.

A Kovácsműhely interaktív kiállító térré alakításához szükséges építési beruházás 2020 novemberében befejeződött.

A kivitelezési munkálatokkal párhuzamosan zajlik a kiállítások tartalmi kidolgozása a szakemberek által: elkészült a kiállítás forgatókönyve, az audio és visual guide-os vezetéshez szükséges anyag, továbbá ezek német és angol nyelvre történő fordítása is megtörtént. Emellett folyamatban van a kiállítás installációjának beszerzése, szoftveres fejlesztése, grafikai tervezése, továbbá a projekt keretében lehetőség nyílik a fejlesztéseket, illetve a város további nevezetességeit népszerűsítő imázsfilm elkészítésére, melynek előkészületei megkezdődtek a film készítői által.


Sajtóközlemény – Záró

Sajtóközlemény

2021. május 31-én sikeresen megvalósultak a projekt keretében tervezett várostörténeti kiállítás létrehozásához szükséges felújítási és átalakítási munkálatok. A kivitelezést követően megkezdődött a kiállítási installációk telepítése, melynek köszönhetően a helyi védettség alatt álló, impozáns városháza épületében a kiállítás interaktív módon mutatja be a 19. század végi és a 20. század eleji alföldi város történetét, a hivatal építéstörténetét. A látogatás során megismerhetőek a 20. század elejétől kiindulva Mezőtúr városának átfogó birtokviszonyai, a századforduló, a múlt évszázad elejének speciális közege, építészete és annak változásai, sajtótörténete. A kiállítással párhuzamosan került kialakításra a „városháza kávézó” is, mely a hangulatos teraszával várja a látogatókat.

A kiállítások ünnepélyes megnyitására 2022. augusztus 20-án került sor.

A több mint 300 éves múlttal rendelkező kovácsműhely állagmegőrző felújításának köszönhetően lehetővé vált ezt az ősi – helyi vonatkozásban kiemelkedő – mesterség fortélyait és tárgyi eszközeit szemléltetni. A látogatási élményt mindkét helyszínen visual guide alkalmazás teszi még élvezetesebbé. A telefonra ingyenesen letölthető virtuális kalauz a két kiállításon és egy városi látnivalókat bemutató sétán vezeti végig a látogatókat.

Fenti beruházások megvalósítása mellett a projekt támogatási forrásának köszönhetően került beszerzésre a kulturális-és rendezvényturimus céljait szolgáló elektromos kisbusz is, valamint elkészült Mezőtúr új imázsfilmje is.

Szintén a projekt keretében valósult meg a városháza szomszédságában található kikötő fejlesztése is, mellyel az önkormányzat az aktív-és vízi turizmusban rejlő lehetőségeket szeretné kiaknázni. A kikötő fejlesztése az első lépése lehet a várost kettészelő és a településképet meghatározó Hortobágy Berettyó Főcsatorna megújulásának, melyre nagyszabású tervei vannak az önkormányzatnak a jövőre nézve.

A projekt keretében támogatott valamennyi tevékenység 2023.07.28-án sikeresen megvalósult és hozzájárult a kulturális örökség turisztikai hasznosításához, bemutathatóvá tételéhez, a város természeti adottságaira épülő aktív turisztikai kínálat bővítéséhez.