Széchenyi 2020 TOP Projektek » Project: Mezőtúri Városháza és kapcsolódó kulturális vonzerők komplex turisztikai fejlesztése

 

· a kedvezményezett neve:

 Mezőtúr Város Önkormányzata

 

· a projekt címe: Mezőtúri Városháza és kapcsolódó kulturális vonzerők komplex turisztikai fejlesztése

· a szerződött támogatás összege: bruttó 400, 03 millió Ft

· a támogatás mértéke (%-ban): 96,96%

 

·A projekt tartalmának bemutatása: Mezőtúr Város Önkormányzatának pályázata uniós támogatást nyert a térségben jelentős kulturális és örökségi helyszínek turisztikai fejlesztésére.A projekt keretében olyan széleskörű, országos és regionális érdeklődésre is számot tartó programkínálat megvalósítása a cél, amely a lakosság számára is elérhető, emellett a helyi hagyományok és kulturális örökség bemutatására alapuló komplex turisztikai attrakciót hoz létre. A beruházással a térség kulturális adottságaira építő új vonzerők létrehozása és meglévők fejlesztése valósul meg. A pályázat keretében a kulturális örökség turisztikai hasznosításához, bemutathatóvá tételéhez kapcsolódó felújítás, bővítés, kiállító és bemutatótér, többfunkciós helyiség kialakítása, fejlesztése történik. A fejlesztések több helyszínen valósulnak meg: a Városháza, a Kézművesház, a Kovácsműhely, a Többfunkciós Kulturális Központ, valamint a Városháza szomszédságában található Kikötő.

· A projekt tervezett befejezési dátuma: 2021.12.31.

 

· projekt azonosító száma: TOP-1.2.1-15-JN1-2016-00003

Sajtóközlemény

 

A projekt keretében az alábbi turisztikai célú építési beruházásokra kerül sor:

  • Városháza turisztikai attrakcióvá tétele
  • Kovácsműhely látogathatóvá tétele
  • Kikötő turisztikai célú fejlesztése

A Városháza és Kovácsműhely építési beruházásának megkezdéséhez szükséges közbeszerzési eljárás eredményesen lezárult, melynek eredményeként 2019.07.23-án Kedvezményezett és a Vállalkozó(k) Kivitelezési Szerződést kötöttek.

A Kivitelezési Szerződés 2019.09.23-án lépett hatályba, a munkaterületek átadásra került, a kivitelezési munkálatok tekintetében kivitelező december végére elérte az 50%-os készültségi szintet a Városházán kialakításra kerülő várostörténeti kiállítás tekintetében.

A Kovácsműhely interaktív kiállító térré alakításához szükséges építési beruházás 2020 novemberében befejeződött.

A kivitelezési munkálatokkal párhuzamosan zajlik a kiállítások tartalmi kidolgozása a szakemberek által: elkészült a kiállítás forgatókönyve, az audio és visual guide-os vezetéshez szükséges anyag, továbbá ezek német és angol nyelvre történő fordítása is megtörtént. Emellett folyamatban van a kiállítás installációjának beszerzése, szoftveres fejlesztése, grafikai tervezése, továbbá a projekt keretében lehetőség nyílik a fejlesztéseket, illetve a város további nevezetességeit népszerűsítő imázsfilm elkészítésére, melynek előkészületei megkezdődtek a film készítői által.