Sikeresen megvalósult a TOP-4.2.1-15-JN1-2016-00002 azonosítószámú, idősek napközi ellátásának fejlesztését célzó projekt

 Sikeresen megvalósult a TOP-4.2.1-15-JN1-2016-00002
azonosítószámú, idősek napközi ellátásának fejlesztését célzó projekt

Mezőtúr Város Önkormányzata 2016 májusában támogatási kérelmet nyújtott be a TOP-421-15 pályázati felhívás keretében szociális alapszolgáltatásainak fejlesztése céljából. A Magyar Államkincstár 2017 májusában támogatásra érdemesnek ítélte az Önkormányzat pályázatát, így bruttó 60 millió 348 ezer forint vissza nem térítendő, uniós támogatásban részesült a település.

A projekt keretében az Önkormányzat egy új, korszerű, idősek nappali ellátását szolgáló épület kivitelezését valósította meg a kertvárosban található, Makk József utca 34-36. szám alatt. Az új telephely a leromlott állapotban lévő Áchim utcai intézmény működését hivatott kiváltani, mely előzetes felmérés alapján gazdaságos felújításra már nem volt alkalmas.

A megvalósítás során lefolytatott közbeszerzési eljárás eredményeként az Önkormányzat kivitelezési szerződést kötött a nyertes ajánlattevő Zuppán Zoltán egyéni vállalkozóval. A beruházás 2020 szeptemberében sikeresen megvalósult.

Az új épület alapterülete 175 m2, mely társalgóval, foglalkoztató teremmel, melegítő konyhával, étkezővel, pihenőszobával, akadálymentes mosdóval, zuhanyzóval és mosókonyhával biztosítja az idősek nappali ellátását.

Emellett az épülethez kapcsolódik egy 35m2-es terasz, mobil árnyékolókkal. A kertben pedig pergolával, lugassal fedett pihenőterület biztosítja a pihenést és kikapcsolódást. Szintén a projekt keretében került megépítésre 4 db parkolóhely (melyből egy akadálymentesített kialakítású) továbbá a beruházás során a közvetlenül kapcsolódó közterületi felületek is megújultak. A kivitelezést eszközbeszerzés követte, melynek során új tűzhely, mosogatógép és tároló polcok kerültek megvásárlásra.

A projekt keretében az építési beruházásra elszámolható összeg: 53 346 350 Ft
A kivitelezés költsége a vállalkozói szerződés alapján: nettó 69 150 998 Ft (bruttó: 87 821 767 Ft)
Az Önkormányzat a projekt megvalósításához szükséges fedezetet a pályázati forrás mellett fejlesztési célú hitel felvételével biztosította bruttó 34 475 418 Ft összeggel.

A projekt eredményeként egy 30 fő ellátására alkalmas, energia hatékony, a kor követelményeinek megfelelő akadálymentesített épület komplex módon biztosítja az ellátást az érintett idősek számára.

 

Herczeg Zsolt
polgármester