Rövidhírek

Augusztus elsejétõl a földgáz kedvezményes tarifája évi 1729 köbméter – azaz havi 144 köbméter – fogyasztás alatt rezsicsökkentett áron mindenkinek 102 forint, afölött 747 Ft. A villany esetében évi 2523 kilowattóra – vagyis havi 210 kilowattóra – fogyasztásig 36 forint, fölötte 70,1 forint lesz a díj. A gázfogyasztásnál megmarad a nagycsaládos kedvezmény.

A nappali melegrekord is megdõlt 2022. július 23-án – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. Kiskunfélegyházán és Hódmezõvásárhelyen is 41,5 fokig melegedett a levegõ.

A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint a Békésszentandrási duzzasztó alsó felszíni állomásnál valaha mért legkisebb vízszint (LKV) 1982. 12. 04-én -200 cm volt, amely vízszintet 2022. 07. 22-én 18 órakor ismételten elérte a Hármas-Körös vízállása.

Gonda István, a Népmûvészet mestere a Duna TV Nyár 22 címû mûsorában szerepelt. Mesélt a július 26-án megnyíló Népmûvészeti Múzeumban megrendezésre kerülõ kiállításáról, melyen a saját alkotásai mellett Búsi Lajos közelmúltban elhunyt fazekas, Népmûvészet mestere mûvei láthatóak majd.

Új helyen nyílt meg a Placc Family Bistro, a Kossuth Lajos utca 44. szám alatt, a hajdani Gyöngyhalász Étterem helyén 07.21- én.

Az aratás hagyományait elevenítették fel Szarvason, az Aratónapon, 07.16-án.

Az újonnan megalakult mezõtúri Barátság Nyugdíjas klub megtartotta elsõ hivatalos rendezvényét 07.13-án.

Falunappal ünnepelte önállóvá válásnak 125. évfordulóját Mesterszállás 07.02-án.

Európában nem õshonos édesvízi, emberre veszélytelen medúzát filmeztek le a mezõtúri Peres-holtág vizében.

Nagy sikerû nyáresti hangversenyt adott Mezõtúron, a Városi Galériában a Sono Felici Énekegyüttes és a Budapesti MediCantare Vegyeskar július 16-án.

Egész éves programsorozattal ünnepli újratelepítésének 300. évfordulóját Szarvas.

Újabb negatív csúcsot döntött a Tisza, soha nem volt még ilyen alacsony Szolnoknál- 238 cm volt július 24- én. A rendkívül alacsony vízállás miatt jól megfigyelhetõek a török kori fahíd maradványai.

A Túri Fazekas Múzeumban új kiállítás nyílt július 14-én a 80-as és 90-es évek metálzenei kultúrájáról Az agresszió évtizedei címmel.

Szabó László, a TV Maci megalkotója szarvasi volt. Játék gyûjteménye a Tessedik Sámuel Múzeumban, Szarvason áprilistól állandó kiállításként megtekinthetõ. Itt kapott helyet Hodálik Brigitta, mezõtúri óvodapedagógus TV Maci szobra is, amit még maga Laci bácsi kért tõle.

Csukás István nyomában címmel kiállítás nyílt július 4- én, Mezõtúron a Közösségi Házban, mely augusztus 7-ig megtekinthetõ.

A Szolnoki Campuson szeptembertõl indul a szociális munka alapképzési szak és a szakvédõnõ mesterszak. A pótfelvételi július 26-a és augusztus 5-e között az e-felvételi rendszeren keresztül zajlik majd.

                                                                              Kakuk Móni