RÖVIDHÍREK

 • – Októberben új klipben működött közre Karapancsev Kristóf, művésznevén Consty, Álommadár címmel, mely hamar népszerűvé vált a videómegosztó oldalakon.

 • – A diabétesz világnapja alkalmából szervezett rendezvényt a mezőtúri Cukorbetegek Klubja november 15-én. Az eseményen a közös torna mellett a diabétesz betegséggel kapcsolatos hasznos előadásokat is hallhattak a jelenlévők.

 • – November 17-tõl látható a mozikban Ljasuk Dimitry első egész estés mozifilmje, a Jóreménység sziget, ami 128 percen keresztül mutatja be a csodás Tisza-tavat.

 • –  November közepén debütált Billédi Viktória, mezőtúri énekesnõ új klipje Nagini címmel, melyben közremûködik Csüllög Márk és Hőna Dávid is. Pár nap alatt 40.000-en néztek meg.

 • – 18 milliárd forintból vált árvíz biztosabbá a Tisza és környéke. Javult az árvízi biztonság a Közép-Tiszán Kisköre és Szolnok között a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programban (KEHOP), az Európai Unió és a magyar állam 18,1 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatásával megvalósuló beruházás révén, amelyből már csak kisebb utómunkálatok maradtak hátra – adta hírül a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) szerdán az MTI-nek.
 • – Megnyílt a Meghurcoltak című állandó kiállítás Kunszentmártonban, ami a kuláknak bélyegzetteknek és a Budapestről Kunszentmártonba kitelepítetteknek állít emléket. A tárlat anyaga az 1940-es, 50-es évek társadalmi légkörét idézi fel, és a kuláknak bélyegzett kunszentmártoni, valamint a Budapestről Kunszentmártonba kényszerrel kiköltöztetett családok szenvedéseit mutatja be.

 • – A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság és a Bodoki Károly Vízügyi Múzeum Baráti Kör tagjai november 25-én, annak emlékére, hogy 165 évvel ezelőtt Ferenc József és Erzsébet császári pár Gyulán járt és megtekintette az épülő Gyula-békési Nagycsatornát, az egykori Erzsébet királyné emlékfák pótlására 7 db kőrist és 1 db kocsányos tölgyfát ültetett. Az igazgatóság vállalta a fák életben tartását, őrzi őket, hogy azok nagyra nőhessenek, míg a Baráti Kör gondoskodik a hallhatatlanságukról, így az utókor is emlékezni fog az ültetésük apropójára.

 • – 15 éves lett a Bodoki Fodor Helytörténeti Egyesület. Az egyesület gondozásában 10. éve jelenik meg negyedévente a Lámpás elnevezésű honismereti, közművelődési és irodalmi lap.

 • – 30 éve, 1992. november 6-án hunyt el Vass Lajos,  „Páva bácsi”, akinek a nevéhez fűződik a Röpülj páva mozgalom. Halálának 30. évfordulója alkalmából, 2022. november 5-én emlékkoncertet rendezett a Vasas Művészeti Alapítvány, amelyen az azóta a Vasas Művészeti Együttes Vass Lajos Kórusa néven működő, az általa is vezényelt és az iránta való tisztelettől vezérelve a nevét is felvett Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusa, valamint a Vasas Művészegyüttes Vass Lajos Szimfonikus Zenekara lépett fel.

 • – Idén már 160 riasztást kaptak a Jászkunságból a légimentők. Jász-Nagykun-Szolnok megyébe négy légibázisról érkezik a segítség, Szentesről, Budaörsről, Debrecenből és Miskolcról. A mentéseket végző Magyar Légimentő Nonprofit Kft. 7 légimentő bázison, 23 pilótával, 7 helikopterrel teljesít szolgálatot, valamint 2 tartalék helikopter is rendelkezésükre áll.

   

  Kakuk Móni