RÖVIDHÍREK

Tavaszköszöntő bált tartott április 15-én a II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, AMI. A jó hangulatról a Belami Együttes gondoskodott.

A Tegyünk Együtt Közösségünkért Egyesület tagjai április 16-án a Holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján gyertyagyújtással emlékeztek a zsidó áldozatokra. A tömeges deportálások 1944. május 15-én kezdődtek. Az Adolf Eichmann által irányított német törzskar a magyar közigazgatás és a csendőrség közreműködésével néhány hónap alatt 437 ezer vidéki zsidót hurcolt haláltáborokba, Auschwitzba napi négy szerelvény, összesen 147 vonat indult.

Versünnepet szervezett a Siketek és nagyothallók irodalmi klubja  április 23-án. A szavalóversenyre szabad választással lehetett a költők műveit bemutatni.

A Magyar Vöröskereszt által szervezett véradáson 50-en adtak vért április 23-án Mezőtúron.

Csenki Imre egykor Mezőtúron kezdte zenepedagógusi munkáját, az õ tiszteletére rendezett énekverseny immáron negyedik alkalommal került megrendezésre a Mezőtúri Református Kollégiumban április 29-én. A Csenki Imre Énekversenyre az ország számos iskolájából és a határon túlról is érkeztek diákok.

Nógrádi György, az ország egyik legismertebb biztonságpolitikai szakértője tartott előadást április 24-én, Mezőtúron a Közösségi Házban.

Április 24-én a mezőtúri KSZC Teleki Blanka Gimnázium, Technikum és Kollégium előtt félpályás útlezárással tiltakoztak pedagógusok, szülők, diákok. Így fejezték ki szolidaritásukat az országos sztrájkkal. A demonstráción felszólaltak a mezőtúri Teleki Blanka Gimnázium és a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola tanárai is. A demonstráció után a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola tanárai megkezdték az egész napos sztrájkjukat- számolt be a Telex.

A Bárdos Lajos Alapfokú Művészeti Iskola a Magyar Művészetoktatás Napja alkalmából április 26-án kamarazenei hangversenyre várta az érdeklődőket a Közösségi Házban. A színvonalas rendezvényen közreműködtek a növendékek mellett az iskola tanárai is.

Kovács András Péter humorista „Nahát!” című önálló estjén vehettek részt az érdeklődők a Szabadság Mozi- és Színházteremben április 27-én.

Április 28-30. között huszonnegyedik alkalommal rendezték meg a Nemzetközi Sajt- és Túrófesztivált Gyomaendrődön. Sajtosok és kézművesek kirakodó vására, 2023 darab túrógombóc készítése, sajtverseny, fáklyás felvonulás, kölyöksziget, egyéb szórakoztató programok várták a látogatókat.

Az elmúlt 30 nap csapadékösszege hazánk nagyobb részén többletet mutat, míg az Alföldön hiány van. A talaj felszín közeli része délnyugaton és északkeleten sokfelé sáros, míg hazánk középső sávjában szárazabb, de többnyire még kedvező nedvességtartalmú. A középső talajréteg is veszített nedvességtartalmából, de még így is jó vízellátottságú, fél-egy méteres mélységben pedig szinte országszerte telített a talaj. A jelenleg már mélyen gyökerező őszi vetések országszerte bőven találnak nedvességet a talajban. Ugyanakkor a frissen vetett kukorica és napraforgó számára túl száraz a talaj fölsõ néhány centiméteres rétege a főváros térségében, valamint a délkeleti országrészben- tájékoztatott az OMSZ május 2-án.

Kner Albertről és családjáról nyílt kiállítás Gyomaendrődön – A Gyomai Kner Nyomda Zrt. által életre hívott rendezvényen két új kötetet is bemutattak, az egyik egy válogatás a Kner család 1938 és 1949 közötti levelezéséből, a másik pedig Kner Albertről szól. A Kner Nyomdaipari Múzeum csütörtöktől vasárnapig 10 és 16 óra között várja az érdeklődőket.

Kakuk Móni