Nem áll meg az élet a könyvtárban

Nem áll meg az élet a könyvtárban

A könyvtárba ugyan bejönni nem lehet, de sokféle munka folyik a zárt ajtók mögött. Reméljük, ezek olvasóink megelégedésére szolgálnak majd, ha végre kinyithatunk.

Szerencsére kölcsönözni mindenkinek módjában áll csütörtökönként a plakáton olvasható módon.

Néhány lelkes kis könyvtártagunk még egy olvasópályázatra is benevezett.

Takács Edittel, a Mezőtúri Református Kollégium tanító nénijével törtük a fejünket, milyen módon tudnánk a gyerekeket olvasásra ösztönözni, az olvasni szeretőknek hasznos olvasmányt a kezébe adni.

Így alakult meg a Refi általános iskolájának 3. osztályaiban 4 olvasó csoport. Minden csoport más-más meseregényt kapott elolvasásra, a csoport minden tagjának jutott könyv. Kaptak egy-egy feladatlapot is a gyermekkönyvtárostól. A csoport együtt gondolkodva oldotta meg a könyvhöz kapcsolódó feladatokat, amelyek között volt olyan, amelyikre a világhálón találták meg a választ a gyerekek, s volt egy mesélős szóbeli feladat, amelynek megoldását hangfelvétel formájában juttatták el a könyvtárba.

A tanító nénik szerint a gyerekeknek tetszett a játék, élvezettel végezték a feladatokat. Sőt többen szeretnének kapcsolódni próbatételhez azok közül, akik eddig nem vettek részt benne. Ezért úgy határoztunk, hogy folytatjuk, és kicseréljük a csapatok között a könyveket. A feladatokat már a könyvtárban csinálnák meg a gyerekek (reménykedünk a mielőbbi nyitásban), itt lehetőségük lenne könyvtárhasználattal kapcsolatos feladvány megoldására is.

Nagyon szépen köszönöm Takács Edit és Giriczné Irházi Gabriella tanító nénik segítségét! Az ő szervezésük, irányításuk kellett hozzá, hogy ebben a helyzetben kivitelezhessük ezt a kis olvasós játékot.

Más osztályok figyelmébe is szívesen ajánljuk az olvasásnak ezt a módját.

 

Könyvtárosok