Modern és Nemzeti

Badár Balázs és Bozsik Kálmán műveiből nyílt különleges kiállítás a Túri Fazekas Múzeumban

Nagyon izgalmas megközelítése egy alkotó munkásságának, ha a műveire gyakorolt hatásokat vizsgáljuk. A szecesszió stílusirányzata a 19. század végén, 20. század elején a növényvilág motívumaiból táplálkozott, lágy, gömbölyded formák, hullámok mentén sarjadt a gazdag táptalajból.

Badár Balázs (1855-1938) stílusa a helybeli népi díszítés és a korai szecesszió egyéni ötvözete. Működése a magyar népi fazekasság válságos korszakára esik, műveivel magasabb társadalmi osztályok ízlésének akart megfelelni. Nagy hatással volt az Alföld fazekasságára- fogalmazott Kresz Mária.

Bozsik Kálmán (1872-1959) Badár Balázs fazekasmester kunszentmártoni tanítványa volt. Badár Balázs méltó utódjának tekinthetjük, aki magas színvonalon vitte tovább a mestertől tanult technikai tudást, szín- és motívumvilágot, s azon túllépve képes volt azt gazdagítani, s létrehozni egyéni stílusát- olvashatjuk a Jeles kunszentmártoniak címû kiadványban.

Kettejük műveiből nyílt kiállítás a Túri Fazekas Múzeumban október 13-án a Kunszentmártoni Hely-történeti Múzeum közreműködésével.

A megnyitón köszöntőt mondott Szűcs Dániel, Mezőtúr polgármestere, és Wenner-Várkonyi Attila, Kunszentmárton polgármestere. A kiállítást megnyitotta dr. Latorcai Csaba János területfejlesztési miniszterhelyettes, parlamenti államtitkár.

Domoki Soma ütőhangszeres játéka után Patkós Erika fazekas által korongozási bemutatón is részt vehettek az érdeklődők.

Kakuk Móni

Fotó: Jenei József