Mezőtúron „kolbászoltunk”

Mezőtúr Város Önkormányzatának TOP-5.3.1-16.JN1-2017-00001 azonosító számú „Cselekvő közösségek támogatása a „Kunhalmok” menti településeken” című pályázata lehetőséget nyújtott arra, hogy idén immár második alkalommal rendezzük meg a Kolbászkészítő Vigadalmat Mezőtúron.

2022-ben Jász-Nagykun-Szolnok Vármegye Önkormányzata megbízásából hívtuk életre ezt a programot, és bár akkor még gyerekcipőben járt, éreztük, hogy nem szabad elengedi ezt a rendezvényt. A megérzés igaznak bizonyult. Már az év elején többen érdeklődtek az esemény felől és amikor a kolbászkészítő verseny felhívása napvilágot látott, bebizonyosodott, hogy nem csak mi szerettük meg a Kolbászkészítő Vigadalmat. 2022-ben 12 csapat részvételével indultunk, idén 23 versenyző csapattal rajtolt el a verseny, ahol 34 féle kolbász készült. Volt, aki a hagyományos ízek szerint fűszerezett kolbásszal indult, voltak, akik a bajor kolbásszal próbálkoztak és voltak abszolút egyedi kolbászok is, mint például a káposztás. Így a Beregszászi Róza, Pozderka Imre és Muraközy Tamás által alkotott zsűrinek idén még nehezebb dolga volt.

A versenyző csapatok 10 kg húst kaptak, amelyet saját ízlésük szerint fűszereztek, majd bélbe töltöttek és végül tetszőleges technikával kisütöttek. A sütési módok is nagyon eltérőek voltak. Többen tárcsán és elektromos grillen sütöttek, viszont volt, aki régi sparheltet hozott, volt, aki egy tűzhelyet és volt, aki faszenes grillen készítette el ételét. Külön öröm, hogy Mezőtúr mellett Törökszentmiklósról, Karcagról és Budapestről is érkeztek kolbászkészítő csapatok. A zsűrinek legalább 1 db 30 cm hosszú sült kolbászt, vagy 3 db 10 cm hosszút kellett tálalni. A zsűri figyelte és értékelte a készítés folyamatát, az asztali dekorációt, a csapategységet, a kolbász megjelenését, ízét és állagát.

A ‚legszebb tálalás” különdíját a Reni Zumba Dance csapata vihette haza, a „legszebb dekor” cím pedig a Dániel Family-é lett. A „legkülönlegesebb ízvilág” különdíját az Ápolunk és Mentünk csapat zsebelte be, a „legjobb bajort” pedig a Derby-Túr csapata készítette, a Fűszeres Fincsi Fazonok névre hallgató team a „legtávolabbról érkezők”-nek járó különdíjban részesült. A dobogó III. fokára az Ápolunk és Mentünk csapat lépett, II. helyezett lett a Reni Zumba Dance és a zsűri döntése és a kapott pontok alapján I. helyezett lett a Dániel Family.

Gratulálunk a díjazottaknak, valamint ezúton is köszönjük a zsűri munkáját. A versenyen minden csapat emléklapot kapott. Köszönjük mindenki részvételét, bízom abban, hogy 2024-ben is találkozunk a csapatokkal!

Természetesen a kolbászkészítő verseny mellett színpadi programok is zajlottak. Szűcs Dániel Mezőtúr város polgármesterének és Herczeg Zsolt országgyűlési képviselőnek köszöntő szavai után  a Vadvirág Népdalkör lépett színpadra bukovinai dallamokat és jászsági népdalokat tartalmazó műsorukkal. Őket a Szivárvány Citera-zenekar követte, akik Kalocsai táncokat, szüreti vigasságot és Felső-Tisza-vidéki dallamokat hoztak el nekünk. A kolbásztöltés idején Kálnai Zsolt érkezett a színpadra, aki már a délelőtti órákban vonatozásra bírta a közönséget.

Délben Magyar Rózsa énekesnő szórakoztatta a nagyérdeműt, őt pedig a Dalma Dance Club növendékei, majd a Bea Zumba tagjai követték. 15 órakor Márió a harmónikás táncoltatta meg a helyi közönséget, majd a tombolahúzást követően Bunyós Pityu mulattatta a hallgatóságot. Őket követve Kálnai Zsolt zárta a II. Kolbászkészítő Vigadalmat.

Úgy érezzük, hogy az egész nap jó hangulatban telt. Ez a rendezvényünk egy kicsit más, mint a többi. Talán mondhatjuk azt is, hogy a kolbászkészítésnek egy erős összekovácsoló hatása is van, nem csak a csapatok tagjait, hanem talán a teljes látogatóközönséget egy egységbe fonta.

Bízunk abban, hogy minden külső hatás ellenére 2024-ben is lehetőségünk lesz megszervezni ezt a rendezvényt és abban is bízunk, hogy sikerül tovább növelnünk a versenyre érkező csapatok számát.

Bodor Márti

Fotó: Szabó Dorina