Mezőtúri siker a Fradi SuLigában

A Fradi SuLiga legjobb csapatai 2023. május 26-án nagyszabású tornán vehettek részt, melynek helyszíne a Groupama Aréna volt. A négy vármegyei győztes együttes részvételével zajló versenyről a Mezőtúri Szent István Katolikus Általános Iskola és Óvoda csapata bronzéremmel térhetett haza. De mi előzte meg a sikert?

A lelkes pedagógus, Lantai Laura még 2019-ben csatlakozott az akkori csapattal a Fradi Suli Programhoz, amiben aktívan és példamutatóan szerepeltek a mezőtúri gyerekek. Épp ezért kaphattak meghívást az idei tanévben indult Fradi SuLiga országos megmérettetésére, melyben 10 és 13 éves kor közötti gyermekek vehettek részt. A Fradi SuLiga egy olyan különleges bajnokság, amit nem pusztán a pályán elért eredményekkel lehet megnyerni, hanem a sikeres szereplés feltétele az aktív közösségi részvétel, a sportszerű magatartás is. A pontokat az egész tanév során gyűjthették a csapatok, négy feladat alapján. A pontok egy részét a mérkőzés játékeredményei adták, emellett pontok jártak az FTC meccseken való részvételekért (labdarúgás, jégkorong, vízilabda, kézilabda), melyhez ingyenes családi belépőjegyet biztosítottak. Emellett díjazták a fenntarthatósággal, közösségépítéssel kapcsolatos workshopokon való jelenlétet és a fair play-t is (például figyelték az öltöző rendben tartását). Az egyik legtöbb aktivitást a jó cselekedetek elvégzése kívánta a gyermekektől, amiben a mezőtúriak az egész tanév folyamán kiválóan teljesítettek. Összesen 17 db jó cselekedetet tettek. Többek között meglocsolták a városi babafákat, népmeséket olvastak fel az óvodásoknak, hátrányos helyzetűeknek gyűjtöttek adományokat karácsonykor, rendbe tették az iskolakertet, időseknek segítettek kutyát sétáltatni, egy FTC mérkőzésen Abonyban letakarították a lelátót, lefestették a mezőtúri piacnál lévő betonkerítésen a trágár graffitiket és gyűlöletkeltő szimbólumokat.

Lantai Laura, Fradi SuLiga koordinátor elmondta, nem tudtak volna ilyen aktívak lenni a hat fordulós programban, ha a szülők nem támogatják ezt az iskolán kívüli, sokszor hétvégéken zajló, változatos projektet.

Elmesélte, nagy pillanat volt az is, amikor a Keleti pályaudvarra beérkezve a parkolóban a Fradi labdarúgó klubjának saját busza várta őket és vitte el a csapatot a Groupama Arénáig.

A gyermekek találkozhattak az aréna gyepén igazi példaképekkel is, például Sigér Dáviddal, a Fradi ötszörös magyar bajnok labdarúgójával és Dibusz Dénessel magyar válogatott labdarúgóval, a Fradi kapusával. Az eseményre elkísérte őket Szűcs Dániel, Mezőtúr város polgármestere is, aki a lelátóról szurkolt a lelkes csapatnak.

A Fradi SuLiga végeredménye 2023-ban:

1. helyezett Szigetszentmiklósi József Attila Általános Iskola

2. helyezett: Kiskőrösi Bem József Általános Iskola

3. helyezett: Mezőtúri Szent István Katolikus Általános Iskola

4. helyezett: Bikali Általános Iskola

A Mezőtúri Szent István Katolikus Általános Iskola csapatának tagjai: Majerszki Milán, Kovács Márk, Szűcs Hanna, Tóth Roland, Nagy Ármin, Lantai János, Rajna Gergő, Lázár Levente, Csuka Ildikó, Bertók Lili, Rafael Gergő, Barna Tamás, Beregszászi Levente, Soltész Botond, Kovács Károly, Rafael András, Pásztor Zoltán.

A program a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács és az UEFA Alapítvány a Gyermekekért támogatásával valósult meg.

Kakuk Móni