Mezőtúri gyógyszerész a legjobbak között

Dr. Virágné Dr. Vizdák Márta innovatív gyógyszertári gyakorlatait ismerték el a Richter Érdemérem díjjal

A hazai egészségügyi szektorban dolgozó szakemberek pótolhatatlan munkájának elismeréseként a Richter Gedeon Nyrt. szakmai partnerek támogatásával hívta életre a Richter Érdemérem díjat. A Richter Érdemérem célja, hogy az orvosok és (idén első alkalommal) a gyógyszerészek mindennapi munkájának elismerésén túl támogatást nyújtson az olyan innovatív ötletek, jó gyakorlatok széles körű elterjedéséhez, amelyek elősegíthetik a teljes hazai egészségügy további modernizációját. Dr. Virágné Dr. Vizdák Márta „Gyógyszerészi kreativitás egy fenntartható jövőért” című pályázatát, mint az év legkiemelkedőbb tudományos vagy innovációs gyógyszerész munkáját, 2023. november 17-én Richter Érdemérem díjjal jutalmazta a zsűri. A gyógyszertári jó gyakorlatait és megoldásait négy nagy innovatív témakörben: a hulladékcsökkentés, a hatékony energiagazdálkodás (világítás, hőszabályozás, víz- és áramhasználat), az ökoszociális tevékenységek (életmód) és a járvány-prevenció területén mutatta be részletes értekezésében.

A tehetséges fiatal gyógyszerész, aki két kisgyermek édesanyja, 2010-ben végzett a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerész-tudományi Karán, majd három évvel később ugyanebben az intézményben szerzett szakgyógyszerészi diplomát gyógyszerellátási szakgyógyszerész szakirányon. Tanul-mányai befejeztével férjével, Dr. Virág Attilával, a Budapesti Corvinus Egyetem docensével szülővárosában, Mezőtúron telepedtek le. Munkáját saját családi gyógyszertárukban kezdte meg, a mezőtúri Újvárosi Gyógyszertárban, ahol azóta is dolgozik. Példaképe már kislányként is szakgyógyszerész édesanyja volt. Nagy megtiszteltetés érte, amikor előző évben nyert a Hungaropharma Zrt. által meghirdetett „Együtt a helyi közösségekért” elnevezésű pályázaton, illetve az általa vezetett gyógyszertár első helyezett lett a fenntarthatóság témájában meghirdetett országos, több fordulós Ökopatika Versenyen. Mindezek után 2022-ben elnyerte az „Év Gyógyszerésze” címet. Érdeklődésemre, mit szólt az elismeréshez, elmondta, hatalmas élmény volt számára részt venni a gálán, így a díjazással kapcsolatban előzetesen nem folytatott esélylatolgatást. Kihangsúlyozta, különösen nagy meglepetés és megtiszteltetés volt, hogy ennyi remek pályázó közül a tudományos és innovációs kategóriában az ő munkáját ítélte a legjobbnak a zsűri.

Mint elmesélte, édesanyja a helyszínen tekintette meg a díjátadót, így az ő gratulációja után közvetlenül a férjét értesítette a nagyszerű hírről. Elmondta, nagyon sokat köszönhet Neki, és mindig is nagyon fontos volt számára a támogatása. Hozzátette, Ő sajnos nem tudott a helyszínen drukkolni, mert egyetemi oktatóként péntek esti levelezős előadásai egybe estek a gála műsorával. Érdeklődésemre hozzátette, ezt követően a családja többi tagjával, valamint kolléganőivel osztotta meg a győzelmet, akikre szintén családtagként tekint. A míves díjhoz honorárium is járt, amit Márta nem magára, hanem szeretett gyógyszertárára szeretne költeni. Az elképzelése szerint az elnyert összeg lehetőséget teremt arra, hogy a patika bejáratát akadálymentessé tegyék.

Elismeréséhez szívből gratulálunk!

Kakuk Móni

Fotó: beküldött fotó