MEZŐTÚR SZERETETE ÖSSZEKAPCSOL BENNÜNKET – SPORT- ÉS KÖRNYEZETVÉDELMI TÁBOR MEZŐTÚRON

MEZŐTÚR SZERETETE ÖSSZEKAPCSOL BENNÜNKET

 

Ezen gondolatok mentén szervezett 2021. júniusában két tábort a helyi közösségek számára a Mezőtúri Turizmusfejlesztési Kft., nyertes pályázatoknak köszönhetően.

 

SPORT- ÉS KÖRNYEZETVÉDELMI TÁBOR MEZŐTÚRON

(TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2020-01527)

 

A helyszínt adó KSZC Teleki Blanka Gimnázium, Technikum és Kollégium udvara kiváló feltételeket nyújtott a rendezvénysorozat lebonyolításához, hiszen udvarán kosárlabda pálya, kültéri fitnesz- és erősítőgyakorlatok elvégzésére alkalmas eszközök, és a nemrégiben megújult kézilabda pálya várta a több mint 40 főnyi táborba látogatót 2021. június 21-25. között. A célunk a helyi sportolók és fiatalok egészségmegőrzésre és környezetvédelemre nevelése. A jelenlévő oktatók segítséget nyújtottak abban, hogy a sportban és a környezetvédelemben megtalálható hagyományokat, tapasztalataikat, a sport- és egészségtudatos értékeket, a környezettudatos szemléletmódot, elméletben és gyakorlatban egyaránt átadják az érdeklődő fiatalság számára.

A táborban résztvevők kipróbálhatták a vízi sporteszközöket is a Berettyón.

Ezeken túl kiemelten fontosnak tartottuk a városunkban található természetes környezetünk megismerését. Szervezett program keretei között ismerhették meg a tábor résztvevői városunk történetét, csodálatos, környezeti-, természeti adottságait. Szervezett előadások, vetélkedők keretei között bepillantást nyerhettek az egészségtudatos életmódba, továbbá a környezetvédelembe-, a környezettudatosságba.

A tábor résztvevői hozzájárultak városunk környezetének szépítéséhez, az erre az alkalomra beszerzett virágládákba virágokat ültettek el. Az összefogás eredményeképpen a virágültetésben résztvevők együttes munkája a helyi közösség épülését kívánta segíteni. A virágokkal beültetett ládákat Mezőtúr város Szabadság terén helyeztük el.

A tábor számos, jó szándékú ember összefogásának, csapatmunkájának az eredménye! Köszönünk minden segítséget, támogatást, kiemelten a rendezvény házigazdájának, polgármester és alpolgármester uraknak! Köszönet illeti a tábor kiemelt támogatóját, a helyszínt adó KSZC Teleki Blanka Gimnázium, Technikum és Kollégiumot. Külön köszönünk minden segítséget Majoros Gergely igazgató úrnak.

Reméljük, hogy a létrehozott értékek marandóak lesznek és jövőre folytatni tudjuk!

 

 

HAGYOMÁNYŐRZŐ ALKOTÓTÁBOR MEZŐTÚRON

(TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00281)

Mezőtúr 643 éves városi múlttal rendelkezik. Városi címét az Anjou-házból származó I. Nagy Lajos királyunktól kapta. Településünk címerében ez az adományozás szimbolikusan is jelen van. Az évszázados tradíciók, hagyományok ápolására kiemelt hangsúlyt helyezünk városunkban. Ezek közül kiemelkedik: a keresztyén-kultúrkör, a reformátusság, a hagyományos népi kultúra és a fazekasság. És természetesen a népművészethez kapcsolódóan: a hímzés-varrás, a népzene, a halászat, a horgászat, a helyi gasztronómiai kultúra és még sorolhatnám tovább.

Mezőtúr a Berettyó folyó partján található, de számos, holtág, állóvíz, tó veszi körbe, található a területén. A Mezőtúr, Bajcsy Zsilinszky utca 41. szám alatt található Túri Fazekas Múzeum területén évről-évre fazekas mesterek, alkotóművészek jelennek meg és teremtenek értéket az utókor számára. A helyszín ideális választás volt a Hagyományőrző Alkotótábor lebonyolítására 2021. június 24-29. között. A célcsoportok elsősorban az általános iskolás diákok voltak. A jelenlévők számára az ismeretek átadását csoportokra bontva, a csoportokat időnként egymással felcserélve tettük meg. A táborba érkezőknek kiemelten a fazekasság, a fazekasmesterek szerepét jelenítettük, mutattuk be. Lehetőség nyílott a fiatalok számára az elméleti és gyakorlati oktatás megvalósítására, az abban való aktív részvételre. Az elméleti oktatás keretei között ismerték meg a fazekasság történetét. Ezt követően megtekinthették, kipróbálhatták a korongozást is. Párhuzamosan hímzés-varrás és gyöngyfűzés oktatásban, gyakorlatok elvégzésében is részt vehettek a táborban résztvevők. A foglalkozásokkal párhuzamosan megjelent a népművészet és a népzene. Lehetőség nyílott minden egyes csoport számára az ének-zene ismeretek elsajátítása, a népdalok tanulásra citera hangszer bevonásával. Betekinthettek a lovas kultúrába is, hiszen rendhagyó lovas kocsis városnéző túrán vehettek részt, így ismerhették meg városunk épített, történeti örökségét, amelyet a Kossuth téren rendhagyó történelemórával egészítettünk ki.

Reméljük, hogy a létrehozott értékek marandóak lesznek és az augusztusi második alkalomra (augusztus 24-27. között) még többen el tudnak jönni!

Köszönet illeti a tábor kiemelt támogatóját, a helyszínt adó Túri Fazekas Múzeumot, külön köszönünk minden segítséget Pusztai Zsolt igazgató úrnak. Külön köszönjük a szervezőmunkáját a Mezőtúr Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolának, Kozák Zsolt intézményvezető úrnak és minden segítő munkatársának.

Ezúton is köszönet minden támogatásért, áldozatos munkáért Mezőtúr város vezetésének, a város hatóságainak, a Mezőtúri Intézményellátó és Ingatlankezelő Közhasznú Nonprofit Kft-nek, a Mezőtúri Városfejlesztési Kft-nek, az oktatóknak a segítőknek, a tábor aktív résztvevőinek, a magánembereknek, a szorgalmas munkatársaknak és még sorolhatnám a neveket.

 

Vasas István

ügyvezető

Mezőtúri Turizmusfejlesztési Kft.