Mezőtúr segít – Lakossági Tájékoztatás

Mezőtúr segít

Tisztelt Mezőtúriak!

A szomszédos országban sajnálatos háború dúl, amelynek szomorú következménye, hogy az elmúlt hetekben több százezer Ukrajnában élő kénytelen elhagyni hazáját. A Kormány Magyarország történetének legnagyobb humanitárius akcióját hajtja végre azzal, hogy a menekültek megsegítésére számtalan intézkedést vezetett be.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal felmérte, hogy mely épületek és intézmények lehetnek alkalmasak a menekültek ideiglenes befogadására, így a megyében több település ingatlanja is kijelölésre került, köztük Mezőtúron a Városi Oktatási Centrum (volt főiskola) kollégiuma.

A fenti döntés értelmében tájékoztatom Önöket, hogy a közeljövőben Ukrajnából menekült családok (többségében nők és gyermekek) ideiglenes elhelyezésére kerülhet sor, akiknek megsegítése emberi kötelességünk. Városunk lakossága már többször megmutatta az összefogás erejét, így most is számítok együttműködésükre, jó szándékukra.

A menekültek alapellátásához a Kormány támogatást nyújt. Ahhoz viszont, hogy itt tartózkodásukat komfortosabbá tegyük az alább felsorolt adományokat szívesen fogadjuk:

Törölköző, ágyneműhuzat, működőképes mosógép és szárítógép, vízforraló, lázmérő, táblagép/gyermekek online oktatásához/, hűtőszekrény, konyhai felszerelések (tányér, kancsó, pohár, evőeszköz), szárító állványok, zuhanyfüggönyök, partvis, seprű, lapát, mikrohullámú sütő, vasaló, vasalódeszka, mosogatóhoz csepegtető tálca, szeméttároló edény

Tartós élelmiszerek: zacskós leves, konzervek, édesség, rágcsálni való

Gyermekjátékok (pl. szabadtéri játékok: labda, ugráló kötél, tollas ütő), színezők, színes ceruza, filctoll, iskolai füzetek, tolltartó

Fájdalom és lázcsillapító, köptető, görcsoldó – természetesen nem vényköteles

Pelenka, bébiétel, baba ápolási cikkek, babakocsi, babaágy, járóka, babakád, cumisüveg

Tisztálkodási szerek: tusfürdő, folyékony szappan, sampon, fogkrém, golyósdezodor, fogkefe, wc papír, papírzsebkendő, női higiéniai termékek, nedves törlőkendő

Kérünk mindenkit, hogy csak a fentebb felsorolt, tiszta, működőképes, használható állapotú adományokat juttassák el a számunkra!                                                                    

Felajánlásaikat a Városi Oktatási Centrum volt tanügyi épületben adhatják le, a magasföldszint 3. számú irodában (Mezőtúr, Petőfi tér 1., bejárat a Petőfi út felől) a következő időpontokban: minden héten, kedden és csütörtökön 13.00 és 16.30 között.

Tájékoztatom Önöket, hogy pénzadományt nem áll módunkban elfogadni.

Amennyiben mégsem érkeznek városunkba menekültek, akkor az összegyűjtött adományokat eljuttatjuk oda, ahol a segítségre szükség van.

Segítő együttműködésüket előre is nagy tisztelettel köszönöm!

Herczeg Zsolt

polgármester