Megnyitotta kapuit a Mezőtúri Képzőművészeti Alkotótelep

A Takács-tanyán augusztus 2-án idén is elkezdődött az alkotómunka, mint az elmúlt 42 évben minden nyáron.

Állandó támogatóinknak, a kedves Hubai családnak köszönhetően egy igazán kellemes hangulatú ebéd során köszönthettük a Mezőtúrra érkező vendégeket, művészeket és mecénásokat egyaránt. Az idő remekelt, a Takács-tanya – kollégáim gondos keze munkája nyomán – gyönyörű volt és repesett a boldogságtól, hogy hazatértek az övéi. A művészek. Hiszen ez itt a képzőművészet otthona Mezőtúron.

Idén a festőművészek kezdik a munkát, majd megérkeznek melléjük a szobrászok is. Augusztus 20-ig a múzsa csókját várjuk és az alkotás csendje lengi körbe a tanyát, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy az alkotók megragadják nekünk, laikusoknak a körülöttünk úszó pillanatokat. Ez a környezet a művészek számára is egy olyan feltöltődést jelent, ami hazahúzza őket a Takács-tanyára. Minden évben nagyon sokfelől érkeznek ide, az idei szezonra Debrecenből, Nyíregyházáról, Karcagról, Békésszentandrásról, Szolnokról, Hegy-faluról, Miskolcról, Nagymarosról, Budapestről, Hollandiából és Törökországból fogadunk hivatásos alkotókat. A megnyitón tiszteletét tette Lendváról, Szlovéniából az ottani Galéria és Vármúzeum leköszönő és az új igazgatója. Korábban Győrfi Sándor művészeti vezetőnk Nyíregyháza és Mezőtúr után Lendván is meghonosította a viaszveszejtéses bronzöntést. Ott is rangos gyűjteménnyel büszkélkedhetnek és mi szeretnénk a két művésztelep közötti kiváló szakmai kapcsolatot újra felélénkíteni.

Szívesen fogadjuk az érdeklődőket is. 2023. augusztus 18-án a Vivace kamarakórust látjuk vendégül főpróbájukon a Takács-tanyán. A program ingyenes, szeretettel várunk minden művészetpártoló és zenekedvelő mezőtúri lakost. További ingyenesen látogatható rendezvényünk a nyilvános bronzöntés lesz, amelyre terveink szerint 2023. szeptember 09-én fog sor kerülni, mivel a szobrászok szeptember 05-10. között zárják munkájukat és vele együtt az Alkotótelepet.

Az idén és az elmúlt évben elkészült alkotásokat a 2023. október 23-i kiállítás megnyitón mutatjuk be a nagyközönségnek a mezőtúri Városi Galériában, az egykori Zsinagógában.

Addig még látogatható a rendhagyó, teljes gyűjteményt felölelő tárlat, mely az Alkotótelep 42 évének egész munkásságát bemutatja. E kiállítás szervezésének egyik célkitűzése az a zsűrizés volt, amelyre 2023. június 01-jén került sor és amelynek során Szentendréről a MANK, vagyis a Petőfi Kulturális Ügynökség Nonprofit Zrt., mint hivatalos szerv közreműködésével három szakértő bizottság felértékelte a gyűjtemény festészeti, grafikai anyagát, sőt a köztéri szobrokat is, számot adva a gyűjtemény konkrét értékéről.

Megállapításuk szerint a gyűjtemény több mint 300 festményt, több mint 200 kisplasztikát őriz, az Alkotótelep 26 köztéri alkotást készített Mezőtúr város számára.

Mindennek a 2023. évi eszmei értéke összesen, a szakértők szerint hivatalosan, meghaladja az egymilliárd forintot.

Ebből is kitűnik, hogy ez az Alkotótelep mindig is sokat dolgozott és dolgozik, Győrfi Sándor művészeti vezetésével a városért. Azért, hogy értéket teremtsen. Habár a város központjától messze, a Peresi-holtág partján csendes szorgalommal végzi munkáját, Mezőtúr szegényebb lenne enélkül. Nem élvezhetnénk a Flóra-kút gyönyörűségét, a főtér pedig csupaszabb lenne az általuk felajánlásban (értsd művészeti díjazásukról lemondva) készült emlékművek nélkül, amelyek ünnepnapjainkon várnak minket, hogy koszorúinkkal lerójuk tisztelgésünket.

A munkát folytatjuk, találkozzunk a Takács-tanyán!

Lengyel Krisztina

ügyvezető, Mezőtúr Művészeti Közalapítványa

Fotó: Kabai László